Editura Evenimentul si Capital

Congresul PSD sau Tăiem porcul. Cum îl preparăm? România lui Cristoiu

Autor: | | 6 Comentarii | 5697 Vizualizari

Pe vremuri, o broșură din seria scrierilor care ne învață cum să trăim se întitula Tăiem porcul. Cum îl preparăm? Dincolo de textul aiuritor, cules parcă de Caragiale din presa șuie a vremii sale, titlul trimitea la o chestiune practică. Înainte de a tăia porcul, trebuie să știm cum îl preparăm. Trebuie să știm ce facem cu el, cu Congresul, altfel ne-am trudit degeaba.

Sîmbătă, 10 martie 2018, la Sala Palatului din București va avea loc Congresul PSD. Sînt convocați să participe 5.000 de membri și activiști. Organizarea unui Congres e daravelă mare. Alegerea și închirierea sălii, pregătirea ei pentru eveniment, aducerea miilor de participanți, reflectarea momentului în mass media.

Mai sînt cîteva zile pînă la ceea ce pe vremea rolului conducător al PCR se numea un eveniment de seamă în viața partidului, în viața țării. Ca și în cazul porcului, se pune o întrebare firească: Convocăm un congres. Ce facem cu el? Întrebare cu atît mai sîcîitoare cu cît e vorba, în cazul PSD, de un congres extraordinar. Întrebat în decembrie anul trecut dacă n-ar trebui convocat un congres extraordinar, Liviu Dragnea a răspuns: Exclus!

Cu acea siguranță față de realități pe care doar ștabii o au, închiși cum sînt între pereții cu miere ai lingușirii de fiecare clipă. Congresele nu mai sînt demult în România condusă din umbră de sergenții majori mesianici un moment de răscruce în viața partidelor, deși dacă ar fi să luăm în serios culegerea de hîrtie higienică numită Statut, Congresul e forul suprem de conducere colectivă al unei formațiuni și prin urmare organismul care poate și trebuie să dea orientări majore pentru un partid.

Nu întîmplător, fără a ști că va veni și la noi democrația de turtă dulce și halviță, comuniștii se dădeau democrați făcînd din Congresele partidului evenimente de seamă.

Cu mult timp înainte, se dădeau publicității Documentele Congresului, puse în dezbatere publică, iar după Congres ieșea de sub tipar un cărțoi cu documentele aprobate. Neîndoielnic, dezbaterea publică nu era altceva decît prilejul unui spor propagandistic, iar adoptarea documentelor de forumul colectiv de conducere, un truc prin care deciziile lui Ceaușescu treceau drept deciziile partidului.

Asta nu înseamnă că procedurile din cazul congreselor PCR nu dădeau curs unui adevăr. Pentru partidul care era PCR, Congresul avea, fie și doar în spațiul public, valoarea unui moment în care se dezbăteau și se adoptau documente cruciale pentru partid și, cum partidul conducea țara, pentru România. Potrivit Statutului, Congresul e cel mai important for de conducere colectivă al PSD. Congresul poate și trebuie să dezbată marile probleme cu care se confruntă partidul într-un anume ev istoric.

Congresul poate și trebuie să facă bilanțul îndeplinirii de către partid a unor obiective mai mult sau mai puțin mărețe. Congresului îi revine misiunea de a lua în discuție și a aproba documente cruciale pentru partid în perioada următoare. Și cum PSD e ca și PCR partid de guvernămînt, indiscutabil, un Congres al PSD ar fi un moment de dezbateri și decizii cruciale pentru țara numită România.

E limpede din acest punct de vedere că un Congres extraordinar – cum e cel convocat de PSD - își are justificarea înainte de toate într-un eveniment de destin în viața partidului și țării sau într-o situație dramatică ivită în realități fără ca partidul să se fi gîndit la ea pînă acum.

Indiferent de secunda istorică fatală care a obligat partidul să-și adune reprezentanții la nivel național, un congres e singurul prilej de a pune în dezbaterea membrilor marile probleme cu care se confruntă partidul și, dacă acesta e de guvernămînt, marile probleme determinate de guvernarea de după alegeri. Altfel, un congres extraordinar nu șiar avea rostul. De ce a fost convocat Congresul PSD? Din declarațiile celui care l-a convocat, Liviu Dragnea, n-am putut afla un răspuns.

Nu numai pentru că Liviu Dragnea a introdus în politica românească ceea ce s-ar numi în amor șmecheria surîsului cu subînțelesuri, dar și pentru că nici el n-a știut și – sînt sigur- nu știe încă de ce l-a inițiat.

Poate că după Congres se va lămuri și Liviu Dragnea de ce l-a convocat. Am așteptat, cum se cuvine din partea unui om convins de puterea organismelor colective de conducere ale unui partid, ședința CExN, cel mai important for de conducere colectivă după Congres în materie de decizii colective de importanță în viața PSD. Luni, 5 martie 2018, a avut loc ședința CExN consacrată pregătirii Congresului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
21:46 Firea PIERDE teren în PSD. O întreagă ORGANIZAȚIE de sector TRECE în TABĂRA DRAGNEA. 16:51 ÎNTÂLNIRE de taină în biroul lui DRAGNEA. Se PREGĂTEȘTE mutarea FINALĂ pentru RĂZVRĂTIȚI 15:50 SURSE: Viorica DĂNCILĂ este CONDAMNATĂ să devină PREȘEDINTE PSD. Care ar fi POZIȚIA premierului în SCANDALUL DEMITERII lui DRAGNEA 15:20 A apărut o NOUĂ poză care îl ARUNCĂ în AER pe DRAGNEA. Victor Ponta dă LOVITURA de GRAȚIE, cu o zi înainte de CEx-ul DEBARCĂRII 13:52 Cine NU vrea DEMISIA lui DRAGNEA? Susținerea șefului PSD vine din BIHOR 13:48 Tabăra DRAGNEA CONTRAATACĂ. Va fi EXCLUS vineri! Ghicitoare pentru CExN al PSD: cine a scris SCRISOAREA CELOR TREI 13:44 HAOS și TRĂDARE la nivel înalt în PSD. Dragnea primește o LOVITURĂ FATALĂ de unde nu s-ar fi așteptat NICIODATĂ 12:07 Păzea, Ion Iliescu se întoarce! Editorial de Simona Ionescu 10:29 De ce TACE Dăncilă? Omul care îl poate TERMINA pe Dragnea ÎNCĂ NU s-a HOTĂRÂT de partea cui e. Opinie de DAN ANDRONIC 07:51 POZIȚIONĂRI înaintea CEx-ului. Un LIDER al PSD face declarații despre DEMISIA lui DRAGNEA 00:05 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 20:00 Fotografia momentului! Cum arată HARTA cu judeţele PRO şi CONTRA lui Liviu Dragnea şi care organizații se ABŢIN. Foto în articol 18:14 Firea a oferit DETALII INCENDIARE din culisele PSD. ATAC DEVASTATOR la adresa lui Dragnea 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:48 Coaliția PSD-ALDE STĂ SĂ CRAPE. Atac PERFID la premierul DĂNCILĂ în plin SCANDAL al SCRISORII CELOR TREI 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 15:07 Cei trei grei vs. Dragnea. SCRISOARE DESCHISĂ INCENDIARĂ despre „starea Partidului Social Democrat”. Breaking news 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 14:08 Dragnea A PRIMIT MAREA VESTE de la Instanța Supremă. DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ pentru liderul PSD. Breaking news

Articole salvate