Evenimentul Zilei > International > Conflictele din Siria. Tancurile rusești au fost făcute bucăți în timpul conflictelor
Conflictele din Siria. Tancurile rusești au fost făcute bucăți în timpul conflictelor

Conflictele din Siria. Tancurile rusești au fost făcute bucăți în timpul conflictelor

Conflictele care se desfășoară astăzi în Orientul Mijlociu au constituit o catastrofă umană cu consecințe globale. Unul dintre efectele lor mai mici a fost reputația principalelor tancuri de luptă occidentale considerate a fi invulnerabile noaptea.

Tancurile rusești în Siria

Tancurile irakiene M1 Abrams nu numai că nu au reușit să împiedice capturarea orașului Mosul în 2014, dar au fost capturate și întoarse împotriva proprietarilor lor. În Yemen, numeroase M1 saudite au fost eliminate de rebelii Houthi. Turcia, care a pierdut un număr de M60 Patton și a modernizat tancurile M60T Sabra pentru luptătorii kurzi și ISIS, și-a desfășurat înfricoșătoarele tancuri Leopard 2A4 construite în Germania.

În timp ce aceste tancuri ar fi putut beneficia de îmbunătățiri specifice în unele cazuri, adevărata lecție care trebuia învățată a fost mai puțin despre deficiențele tehnice și mai mult despre pregătirea echipajului, moralul competent și angajarea tactică. La urma urmei, chiar și cele mai puternic blindate tancuri de luptă sunt semnificativ mai puțin protejate de lovituri în lateral, spate sau față, iar rebelii cu ani de experiență în luptă au învățat cum să susțină o ambuscadă a tancurilor.

O excepție de la deteriorarea reputației a fost tancul rusesc T-90A, dintre care 550 servesc drept principalul tanc de luptă al Rusiei până când T-14 Armatas intră pe deplin în serviciu. T-90 a fost conceput în anii 1990 ca o combinație modernizată a anteriorului T-72 optimizat pentru producția de masă și a turelei T-80 de calitate superioară. Păstrând un profil redus și un echipaj de trei oameni, T-90A de cincizeci de tone este semnificativ mai ușor decât M1A2 și Leopard 2 de șaptezeci de tone.

Când Moscova a intervenit în Siria în 2015 în numele regimului asediat al lui Bashar al-Assad, a transferat aproximativ treizeci de T-90A Armatei Arabe Siriene, precum și T-62M și T-72 modernizate. În februarie 2016, rebelii sirieni au filmat un videoclip cu o rachetă TOW îndreptându-se spre un tanc T-90 în nord-estul Alepului. Într-un fulger orbitor, racheta detonează. Cu toate acestea, pe măsură ce fumul s-a îndepărtat, a devenit evident că blindajul reactiv exploziv al tancului a descărcat focosul înainte de impact, minimizând daunele.

Sute de atacuri capturate în imagini

Jakub Janovský s-a dedicat documentării și conservării pierderilor de armuri înregistrate în Războiul Civil din Siria timp de câțiva ani și a lansat recent o arhivă de peste 143 de gigaocteți de imagini din conflict, de la atrocități comise de diferite grupuri până la sute de atacuri.

Potrivit lui Janovský, dintre cele treizeci transferate în Armata Arabă Siriană, el știe că cinci sau șase T-90A au fost eliminate în 2016 și 2017, în mare parte de rachete TOW-2A. Alte patru ar putea să fi fost lovite, dar starea lor după atac nu este posibil de determinat. Desigur, pot exista pierderi suplimentare care nu au fost documentate și există cazuri în care tipul de rezervor implicat nu a putut fi confirmat vizual.

În plus, rebelii au capturat două T-90 și le-au folosit în acțiune, în timp ce un al treilea a fost capturat de ISIS în noiembrie 2017. În iunie 2016, rebelii Sham Front au doborât un T-90 cu un TOW-2. Imaginile cu drone realizate ulterior arată fum care se ridică din trapa turelei și dezvăluie strălucitorii Shtora ai lui T-90.

În octombrie, ISIS a capturat o Divizie a 4-a blindată T-90A lângă al-Mayadeen, în estul Siriei, când s-a aventurat singur într-o furtună de nisip. Apoi, pe 16 noiembrie 2017, ISIS a atins o ambuscadă a unei coloane blindate Tiger Force și, se pare, a aruncat turela unui T-90A curățându-i corpul și a lăsat să putrezească cu capul în jos în deșert. Se pare că echipajul a fost ucis.

Modernizarea tancurilor T-90

Janovský spune că nu știe că T-90 au fost pierdute din cauza armelor cu rază mai scurtă de acțiune, „deoarece regimul a folosit rar T-90 în luptă apropiată, mai ales după ce doi au fost capturați”. T-90 a avut de fapt „relativ succes” în opinia lui Janovský, în ciuda pierderilor datorate „încrederii excesive și coordonării slabe cu infanterie, care a fost o problemă pe termen lung”.

Potrivit lui Janovský, cea mai utilă caracteristică a lui T-90 s-a dovedit de fapt a fi optica superioară și computerul de control în comparație cu tancurile rusești anterioare. „T-90-urile s-au comportat bine atunci când au avut ocazia să tragă în rebeli de la distanțe lungi sau pe timp de noapte, când optica modernă și computerul de control al focului s-au dovedit a fi un avantaj major.”

Într-adevăr, Rusia intenționează să își modernizeze T-90A, care în prezent sunt mai puțin avansate decât T-90MS-urile aflate în serviciu cu armata indiană, la o variantă T-90M cu noi sisteme de protecție activă pentru uciderea greutății, armură reactivă îmbunătățită și un tun principal mai puternic.

În cele din urmă, pierderile din Siria arată că orice tanc este vulnerabil pe un câmp de luptă în care au proliferat rachete antitanc cu rază lungă de acțiune. Sistemele de protecție activă și sistemele de avertizare împotriva rachetelor sunt vitale pentru a atenua acest pericol, dar la fel sunt și angajarea tactică, echipajele instruite și cooperarea îmbunătățită cu infanterie pentru a minimiza expunerea la atacuri la distanță lungă, pentru a îndepărta ambuscada și pentru a oferi ochi suplimentari asupra posibilelor amenințări.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: