„Budapesta este interesată să aibă relaţii bune cu toate ţările vecine, dar în ultimele luni Ucraina a agravat încontinuu conflictul cu Ungaria”, a declarat Szijjártó. Acesta a precizat că diplomatul ungar expulzat de pe teritoriul Ucrainei nu a încălcat nicio lege. „Joi a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei ambasadorul general al Ucrainei la Budapesta şi i-au comunicat că în decurs de 72 de ore,un consul care lucrează la ambasada din capitală trebuie să părăsească Ungaria”, a spus Péter Szijjártó.

Divergențele dintre Ungaria și Ucraina au apărut din cauza politicii de la Kiev față de minorități. Péter Szijjártó a calificat drept inacceptabilă propunerea de lege, conform căreia de dreptul de utilizare a limbii materne beneficiază doar localitățile unde populaţia minoritară depăşeşte 33%, faţă de cei 10% prevăzuţi până acum. Potrivit ministrului ungar, aproximativ 150.000 de maghiari din Ucraina Subcarpatică ar pierde dreptul de a-şi folosi limba maternă. „În plus, Ucraina detaşează forţe militare şi de poliţie înapropierea graniţei cu Ungaria”, a spus şeful diplomaţiei ungare.
Péter Szijjártó consideră că din cauza atitudinii Ucrainei, aceasta nu va putea aspira niciodată la statutul de membră NATO sau a Uniunii Europene.