Editura Evenimentul si Capital

Confesiunea lui Robert Turcescu - între combinație operativă și delir mistic. Am asistat la răzbunarea lui Voiculescu, la șantajul unor politicieni sau la începutul unei campanii de dezvăluiri?

Dan Andronic
Autor: | | 171 Comentarii | 23846 Vizualizari

Îmi vine foarte greu să scriu despre ceea ce a mărturisit Robert Turcescu în urmă cu câteva ore. Iar pentru mine este și mai complicat pentru că l-am lansat pe Robert Turcescu în televiziune în urmă cu 10 ani. Pe aceea vreme, anul 2004, conduceam Realitatea TV și căutam un ziarist tânăr, proaspăt, capabil să-i încurce pe politicieni cu întrebări. Și l-am găsit în persoana lui, am conceput împreună showul "100%", iar Turcescu a dovedit până astăzi că este un ziarist bun. Numai că ceea ce s-a întâmplat ieri ne-a lăsat pe toți cu gura căscată. "Eu sunt ziarist", spunea Robert Turcescu aseară. Este adevărat, dar s-a dovedit și că este și ofițer acoperit la Direcția de Informații Militare, sau Direcția Generală de Informații a MApN, așa cum se numește azi. Scandalul legat de gradul său a izbucnit încă din anul 2012, când Antena 3 a dezvăluit faptul că Robert Turcescu avea gradul de colonel al Armatei, confirmarea venind de la MApN-ul condus de Corneliu Dobrițoiu (PNL) printr-un comunicat scurt:

"Domnul Turcescu Robert figurează în evidenţele militare ale MApN ca ofiţer superior, fiind avansat de la absolvent direct la gradul de locotenent-colonel în rezervă la data de 14 aprilie 2010". Atunci Robert Turcescu a negat cu vehemență că ar fi avut cunoștință de o asemenea avansare în grad. A adresat o scrisoare publică ministerului, cerând repararea greșelilor, în caz contrar amenințând cu darea în judecată. Părea că asistăm la un joc politic clasic, prin care un ministru al Apărării inconștient (Dobrițoiu) punea la dispoziția unei tabere (Antena3), informații confidențiale despre adversari (Turcescu și alții). Încălcând cu bună știință regulile și cutumele care guvernează o asemenea activitate. Dar părerea noastră despre Corneliu Dobrițoiu și mandatul său în fruntea MApN am mai expus-o în paginile EvZ și nu are rost să insistăm.

Numai că de aseară, lucrurile au căpătat o cu totul altă întorsătură. S-a creat o situație cu atât mai interesantă cu cât la acel moment s-au vehiculat mai multe nume "avansate la excepțional", pe lângă cel al lui Robert Turcescu. Redau doar câteva:

Cătălin Macovei (de la maior la locotenent-colonel) – fost şef ANI Alexandru Lăzescu (de la locotenent la colonel) – ex director general al TVR Tudor Pendiuc (de la locotenent la colonel) – primar PSD Piteşti Cezar Preda (de la locotenent la colonel) – deputat PDL Antonie Solomon (de la locotenent la colonel) – fost primar PDL Craiova Darius Vâlcov (de la sublocotenent la maior) – primar Slatina, actual ministru. Gheorghe Udrişte, ( de la caporal la colonel) – şef Metrorex Bogdan Drăgoi (fără armată – înaintat la gradul de maior) – fost ministru, actual consilier prezidențial Emilian Schwartzenberg (fără armată – înaintat la grad de maior) – om de afaceri, implicat în Dosarul "Marta" Codruţ Olaru ( de la caporal la locotenent colonel) – procuror şef DIICOT

Iar lista conține mult mai multe nume, persoane cu funcții importante în stat.

Despre ce discutăm atunci când vorbim despre ofițeri acoperiți? Despre oameni cu o identitate dublă, care sunt încadrați în cadrul unui serviciu de informații cu scopul apărării siguranței naționale. Identitatea lor este considerată strict secretă și nu poate fi dezvăluită decât prin încălcarea legii. Potrivit unor definiții legale "sursele de informaţii reprezintă acele persoane, sisteme ori alte mijloace specializate sau ocazionale, utilizate pentru obţinerea datelor de interes pentru scopul siguranței naționale. Sursele umane secrete sunt persoane fizice ce se află în legătură directă, liber consimţită şi secretă, cu un ofiţer de informaţii, în calitate de reprezentant autorizat al statului, căruia îi furnizează informaţii ce prezintă interes pentru securitatea naţională, garantându-i-se protecţia identităţii şi a secretului relaţiei astfel stabilite". Ofițerul acoperit are însă o dublă calitate: este membru al unui serviciu de informații și are o carieră independentă în viața civilă. Misiunile pe care le execută sunt conforme cu cadrul legal, în interesul siguranței naționale.

Citiţi mai multe:

Dosarul Robert Turcescu. Societatea Civilă vrea eliminarea „acoperiților” din redacții

Dosarul Robert Turcescu. Corneliu Dobrițoiu riscă 10 ani de pușcărie, dacă l-a deconspirat pe „ofițerul Turcescu”

Unde s-a rupt lanțul de confidențialitate, așa cum este el definit mai sus, în cazul lui Robert Turcescu. La prima vedere se pare că cel care s-a hotărât să deconspire această acțiune este chiar Robert Turcescu: "Sunt documente reale, le am în casa mea. Eu nu vreau să fac o discuție acum dacă documentele sunt reale sau nu, dacă au existat, în ce context, cum s-au făcut pentru că nu suntem la o judecată publică". Din păcate, Turcescu a intrat în malaxorul judecății publice!

O minimă verificare întreprinsă ieri de colegii mei a arătat că Codul Numeric Personal înscris pe livretul militar publicat de Turcescu nu era cel real. Este adevărat că un ofiţer acoperit are două-trei identităţi cu documente complete, de la buletin la dosar de studii. Deci poate avea două-trei CNP-uri numai că în documentele de trecere în rezervă, iar livretul militar face parte din acestea, se trece numele real, gradul şi codul numeric personal aferent identităţii reale. Asta ne-a condus la ipoteza că avem de-a face cu niște documente false, ceea ce am crezut cu tărie în prima fază a scandalului. După cum și chitanțele publicate de același ziarist pe blogul personal ridicau o altă problemă: sumele par prea mici (2.400 de lei pe lună pentru un lt-colonel?), cu toate că există posibilitatea ca aceşti bani să reprezinte solda de grad cu care sunt plătiţi ofiţerii acoperiţi. Diferenţa între salariul unui locotent-colonel aflat într-o misiune de acoperire şi un locotenet-colonel încadrat ca militar în armata română vine din sporurile de conducere şi alte majorări pe care ofiţerul de carieră le primeşte potrivit legii. Potrivit oamenilor de specialitate pe care i-am întrebat, în nici un caz decontările între un serviciu de informații și ofițerii săi acoperiți nu se fac prin chitanțe în dublu exemplar! Cu atât mai puțin prin documente comunicate administrației financiare. Ofiţerul de legătură, care în majoritatea cazurilor reprezintă şi recrutorul persoanei aflate sub acoperire este cel care se ocupă ca solda de grad să ajungă la ofiţerul sub acoperire. Numai că, aşa cum am mai spus, această chitanţă este semnată şi se întoarce la unitatea militară, unde este considerată document secret. Deci Robert Turcescu nu avea cum să intre în posesia unor copii după chitanţe de salariu decât dacă cineva le-a scos din dosarul său personal, încălcând grav legea. Suficiente semne de întrebare pentru a lăsa deschis orice scenariu.

Cine este si cum arata fosta sotie a lui Florian Walter! E o fosta vedeta TV! De ce au divortat cei doi

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI