Evenimentul Zilei > Economie > Conexiunea de gaze România – Bulgaria, amânată pentru septembrie
Conexiunea de gaze România – Bulgaria, amânată pentru septembrie

Conexiunea de gaze România – Bulgaria, amânată pentru septembrie

Conducta de interconectare a reţelelor de gaze din România şi Bulgaria, între oraşele Giurgiu şi Ruse, nu va fi operaţională înainte de luna septembrie, transmite Novinite, citată de Agerpres.

Lucrările la conducta de 25 de kilometri au început în 2012. Iniţial, interconectorul trebuia să fie gata în 2013, apoi, lansarea lui s-a amânat pentru ianuarie 2014, iar termenul limită a fost iarăşi extins din cauza dificultăţilor tehnice

Surse apropiate de Bulgartransgaz au afirmat că cea mai recentă întârziere a fost cauzată de spargerea unei conducte care traversa fluviul Dunărea.

Constructorii încearcă acum să extragă conducta din apă, fiind chemaţi şi experţi pentru a furniza asistenţă.

De asemenea, Bulgartransgaz intenţionează să construiască o nouă conductă, pentru a majora capacitatea de transport.

Capacitate de transport de 1,5 miliarde mc

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea.

Totodată, vor fi construite şi două staţii de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an. Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane euro sunt asigurate de Comisia Europeană.

Finanţarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar firma română Transgaz participă cu 10 milioane de euro.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: