Evenimentul Zilei > Actualitate > Conducerea PDL a decis excluderea lui Cristian Preda din partid
Conducerea PDL a decis excluderea lui Cristian Preda din partid

Conducerea PDL a decis excluderea lui Cristian Preda din partid

Cristian Preda va fi exclus din partid, a decis, astăzi, conducerea PDL. Deputatul Silviu Prigoană a cerut în scris BPN al PDL excluderea lui Cristian Preda pentru declarațiile pe care acesta le-a făcut în ultimul timp la adresa sa, a lui Emil Boc și a partidului.

UPDATE. 15.25. "Nu comentez decizia BPN, pentru că eu intru într-o campanie electorală. Îi urez succes în continuare domnului Cristian Preda în activitatea politică", a declarat Silviu Prigoană.

UPDATE. 15.18. Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunțat, la finalul şedinţei BPN, că decizia de excludere din partid a europarlamentarului Cristian Preda a fost luată prin vot secret, înregistrându-se 30 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi o abţinere. "Motivaţia se leagă de faptul că dl. Preda a decis să susţină public un alt candidat la Primăria Generală a Capitalei decât candidatul propriu. Decizia PDL e foarte fermă", a declarat Emil Boc, precizând că propunerea de excludere a lui Preda a fost făcută de Ștefan Pirpiliu.
UPDATE 14.47. Europarlamentarul Cristian Preda consideră că decizia BPN al PDL privind excluderea sa din partid este "un abuz pus la cale de Elena Udrea". "E regretabil că BPN al PDL a picat în capcana întinsă de cineva care acum fix trei zile spunea că toată lumea mă vrea candidat. Îmi voi face dreptate!", a declarat Cristian Preda, citat de mediafax.
UPDATE 14.25. Vasile Blaga a declarat, referitor la excluderea lui Cristian Preda, că nimic nu este mai periculos înaintea unei campanii electorale ca, în afara luptei cu cei din afara partidului, să te lupţi şi cu membri ai propriei formaţiuni.

Pentru că un jurnalist i-a spus lui Blaga că Preda era "un reformator", preşedintele Senatului i-a replicat: "De ce nu îl luaţi la Antena 3?"
UPDATE. 14.10. Vicepreședintele PDL, Teodor Paleologu, a declarat că a votat împotriva excluderii lui Preda din partid și că este "extrem de trist" că s-a luat o astfel de decizie. "Eu nu împart lumea între intelectuali şi neintelectuali, însă unii mi-au spus că sunt intelectual într-un fel care este incalificabil. «Băga-mi-aș în intelectuali»!", am auzit frecvent în partid. Și, mai ales când este acompaniată de o excludere nu mai este o glumă făcută la șpriț. (…) I s-au reproșat mai multe lucruri lui Preda, declarațiile făcute, faptul că-l susține pe Nicușor Dan", a  declarat Teodor Paleologu.
Potrivit lui Paleologu, au fost mai mulţi membri ai BPN al PDL care au votat împotriva excluderii lui Preda din partid, printre aceştia aflându-se şi Valeriu Stoica şi Teodor Baconschi.
UPDATE. 13.42. Biroul Permanent Național al PDL a decis cu 30 de voturi "pentru" și două "împotrivă" excluderea lui Cristian Preda din partid.
UPDATE. 13.38 Conducerea PDL a supus la vot propunerea lui Silviu Prigoană privind excluderea lui Cristian Preda din partid.
"Am solicitat în scris conducerii partidului excluderea domnului Cristian Preda pentru toate declarațiile pe care le-a făcut. Chiar după ce partidul a hotărât prin vot cine va fi candidatul la Primăria Capitalei, dânsul a continuat să mă critice în afara partidului. În plus, am văzut că astăzi a anunțat că-l susține pe un anumit domn Nicușor Dan la Primăria Capitalei, motiv pentru care eu consider că ar trebui să facă parte din stafful de campanie al președintelui Asociației «Salvați Bucureștiul»", a declarat Silviu Prigoană pentru EVZ.
El a precizat că în urma cererii de excludere a lui Cristian Preda BPN va lua act şi va vota această cerere, iar în cazul în care votul va fi favorabil decizia aparţine Consiliului Naţional de Coordonare a partidului.
Udrea: Voi vota pentru excluderea lui Preda
La rândul său, președintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a spus că ea personal nu va propune exlșuderea lui Cristian Preda dar dacă se va propune acest lucru va vota "pentru".
"Dacă se propune excluderea eu voi vota «pentru». Declaraţiile lui Cristian Preda, de doi ani, sunt împotriva PDL, sunt împotriva conducerii partidului. L-a atacat pe Emil Boc, l-a atacat pe domnul Blaga, atacând greii partidului. Acum îi atacă pe cei cu care candidăm. Cred că deja de doi ani de zile această atitudine tolerată a făcut foarte mult rău partidului", a declarat Elena Udrea.
Sulfina Barbu: Preda trebuie să respecte deciziile partidului
Și președintele Organizației de Femei a PDL, Sulfina Barbu și-a exprimat convingerea că Preda va înţelege că un partid funcţionează pe alte principii decât un ONG.

"Astfel de afirmaţii afectează imaginea PDL. Domnul Cristian Preda trebuie să înţeleagă că atunci când o decizie este luată în partid, ea trebuie respectată de toţi membrii partidului", a declarat Sulfina Barbu înainte de şedinţa BPN al PDL.

Cât despre solicitarea de excludere din partid a lui Cristian Preda, Sulfina Barbu a spus că aceasta trebuie analizată serios.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a anunțat astăzi, pe blog, că la Primăria Capitalei va alege un independent, pe Nicuşor Dan, iar în rest, la locale îi va susţine pe toţi candidaţii PDL.
CITIȚI ȘI:

  • Udrea: Candidaturile separate la București, o strategie comună a PDL și UNPR
  • Prioritățile lui Silviu Prigoană: câinii, securitatea cetățenilor și locurile de parcare
  • Cristian Preda: Au ales între mine și Prigoană
  • UNPR anunță că a decis să aibă candidați proprii în Capitală
  • Elena Udrea: PDL București merge la locale separat de UNPR. Prigoană, candidat la Primăria Capitalei
  • Semnarea protocolului de constituire a "Mișcării pentru Noul București" se amână