Concursul Eurovision ar putea fi compromis. Organizatorii impun măsuri drastice

Concursul Eurovision ar putea fi compromis. Organizatorii impun măsuri drasticeEurovision. Sursa foto: Eurovision Song Contest

Protestatarii ar putea organiza acțiuni la Basel în timpul concursului Eurovision, pe fondul controversei generate de participarea Israelului la competiție, în contextul conflictului din Fâșia Gaza. Astfel, elvețienii vor fi nevoiți să ia măsuri drastice.

Eurovision 2025, în atenția protestatarilor

Ediția din 2025 a Eurovisionului are loc în orașul elvețian Basel. Pentru a asigura ordinea publică, aproximativ 1.300 de polițiști elvețieni vor fi mobilizați în oraș. Potrivit anunțului făcut de Poliție, aceștia vor fi sprijiniți de forțele Armatei. În acțiune se vor implica și statele vecine.

Măsurile de securitate au fost implementate pentru a asigura buna desfășurare a celor două semifinale, care vor avea loc marți și joi, precum și a finalei de sâmbătă seara.

Manifestanții ar putea bloca zona

Adrian Plachesi, șeful departamentului de comunicare al Poliției din Basel, a declarat pentru că autoritățile elvețiene iau în calcul riscurile sporite de atacuri teroriste.

Pentru a preveni eventualele atacuri cibernetice, poliția desfășoară acțiuni de monitorizare. În contextul unui nivel ridicat de amenințare, forțele de ordine au amplificat măsurile de supraveghere video în zonele-cheie ale orașului. Totodată, mai multe străzi din centrul Baselului au fost închise temporar, potrivit unui comunicat al Poliției elvețiene.

Basel

Basel. Sursa foto: Pixabay

Pregătiri pentru Eurovision

Adrian Plachesi a declarat că, deși nu au fost eliberate autorizații pentru proteste, poliția va desfășura patrule pentru a asigura securitatea în timpul manifestațiilor pro-palestiniene așteptate în Basel. El a menționat că forțele de ordine ar putea interveni dacă aceste proteste vor afecta „siguranța publică”.

Duminică, grupul local Basel for Palestine a încercat să ridice steaguri palestiniene în centrul orașului.

Alte proteste sunt planificate pentru sâmbătă, în centrul orașului, la ora 19:00 (17:00 GMT).

În paralel, guvernul israelian a emis o avertizare pentru cetățenii săi care se află sau călătoresc la Basel, menționând că astfel de evenimente pot deveni ținte pentru atacuri din partea unor grupuri teroriste. Autoritățile israeliene i-au îndemnat să evite „zonele sensibile” și protestele.

În timpul ediției din 2024, desfășurată în Suedia, mii de protestatari pro-palestinieni – printre care și activista pentru climă Greta Thunberg – au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de participarea Israelului.

Organizatorii Eurovision, European Broadcasting Union (EBU), s-au confruntat cu dificultăți în promovarea mesajului competiției – „Uniți prin muzică” – și în păstrarea neutralității politice a evenimentului, în contextul tensiunilor crescute.

Cu toate acestea, elvețienii rămân optimiști și așteaptă competiția muzicală. Printre atracțiile anunțate se numără o zonă dedicată gastronomiei stradale, peste 250 de ore de muzică live și un sat dedicat concurenților. În plus, circulă speculații potrivit cărora celebra artistă Celine Dion, fostă câștigătoare a concursului, ar putea reveni pe scenă, ceea ce ar transforma evenimentul într-un moment cu adevărat memorabil.