Comuniștii chinezi ar putea provoca un blackout global. Dispozitive plantate în toată lumea

Comuniștii chinezi ar putea provoca un blackout global. Dispozitive plantate în toată lumeaSpionaj. Sursa Foto: Arhiva EVZ

O descoperire recentă ridică semne de întrebare cu privire la securitatea infrastructurii energetice globale. În ultimele nouă luni, mai multe dispozitive de comunicații au fost identificate în invertoare fabricate în China comunistă, fără ca acestea să fie menționate în descrierea produselor.

Aceste invertoare sunt esențiale pentru transformarea curentului continuu generat de panourile solare și turbinele eoliene în curent alternativ, fiind utilizate pe scară largă în baterii, pompe de căldură și stații de încărcare pentru vehicule electrice.

Riscuri majore pentru securitatea rețelelor electrice

Deși companiile care operează cu aceste invertoare folosesc firewall-uri pentru a bloca accesul neautorizat, verificările recente au indicat că dispozitivele de comunicații ascunse ar putea ocoli aceste măsuri de protecție.

Experții avertizează că această vulnerabilitate ar putea avea consecințe catastrofale, inclusiv destabilizarea rețelelor electrice și întreruperi masive de curent.

„China consideră important ca cel puțin unele elemente ale infrastructurii noastre critice să fie expuse riscului de distrugere sau perturbare”, a declarat Mike Rogers, fost director al Agenției Naționale de Securitate a SUA, potrivit reuters.

Energia eoliană

Energie eoliană. Sursa foto: Arhiva Evz

Reacția autorităților

Pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre SUA și China, oficialii americani reevaluează rolul Chinei în infrastructura critică.

Un proiect de lege propus în februarie, intitulat „Decoupling from Foreign Adversarial Battery Dependence Act”, ar interzice Departamentului pentru Securitate Internă să achiziționeze baterii de la șase mari companii chineze, inclusiv CATL, BYD și Gotion, începând din 2027.

Dominanța Chinei pe piața invertoarelor

Huawei este principalul furnizor mondial de invertoare, asigurând 29% din livrările globale în 2022, urmat de Sungrow și Ginlong Solis.

Cu toate acestea, dezvoltatorul german de sisteme solare 1Komma5 evită produsele Huawei din cauza problemelor de securitate.

Invertoarele chinezești joacă un rol crucial în infrastructura de energie solară din Europa, iar experții avertizează că peste 200 GW din capacitatea europeană de energie solară sunt conectate la invertoare fabricate în China, echivalentul a peste 200 de centrale nucleare.

Măsuri de protecție în Europa

Lituania a adoptat în noiembrie o lege care blochează accesul Chinei la instalațiile solare, eoliene și de baterii mai mari, iar autoritățile intenționează să extindă această măsură și la sistemele mai mici.

În Marea Britanie, guvernul analizează utilizarea tehnologiei chinezești în domeniul energiei regenerabile, inclusiv a invertoarelor, pentru a preveni riscurile de securitate.