Commodus - împăratul gladiator al Romei

Commodus - împăratul gladiator al Romei Commodus / sursa foto: wikipedia

Commodus - împăratul gladiator al Romei. Ce au reprezentat domnia și mai ales sfârșitul acesteia pentru Roma Antică?

Commodus - împăratul gladiator al Romei. Ce au reprezentat domnia și mai ales sfârșitul acesteia pentru Roma Antică?

Împăratul roman Commodus are o domnie relativ lungă de circa 13 ani. Este unul din puținele cazuri de urmaș direct al unui împărat roman. Doar Vespasian, până la el, mai avusese urmași, pe cei doi fii ai săi. În fapt, este singurul împărat al Dinastiei Antonine (numită după Antoninus Pius, cel cu domnia cea mai lungă și pacifică) care îi succede tatălui natural și nu unui tată adoptiv.

Commodus - legenda nașterii sale

Commodus este fiul lui Marcus Aurelius, împărat-filosof, stoic și pre-creștin. Se spune că se închina statuii lui Christos printre alți zei pe care-i avea. Fusese adoptat de Antoninus Pius și o vreme din 161, domnise alături de un frate adoptat, pe care și-l asociase, Lucius Verus. Marcus Aurelius este un împărat care se luptă pe front.

Ne puteți urmări și pe Google News

Are lupte cu quazii și marcomanii, aduce la Potaissa-Turda, de la Oescus-Ghighen, în Bulgaria de azi, Legiunea V Macedonica. Adică a doua legiune permanentă, după Legiunea XIII Gemina de la Apulum. Soția sa îl înșela cu sclavi gladiatori, Aflând despre asta, împăratul îi pune gând rău amantului soției.

Numai că, aceasta, aflând de la o vrăjitoare că urma să-i fie ucis amantul, vrea să aibă un urmaș cu el. Amantul e deja închis, dar soția împăratului poate cere sângele amantului, Sfătuită să ungă zona genitală cu acest sânge, are act sexual cu soțul ei și rămâne însărcinantă. Copilul va fi Commodus.

Commodus  - asociat la domnie, apoi unic împărat

Commodus a fost asociat de tatăl său la domnie din 176 d.Hr. Tatăl îi laudă virtuțile de luptător dar nu agreează ideea ca fiul lui să lupte cu gladiatorii în arenă. Este pasiunea lui însă, pasiune care după moartea lui Marcus Aurelius, de ciumă, în castrul de la Vindobona, Viena de azi, va continua.

Commodus se bazează după 180, la moartea tatălui său pe generali destoinici: Publius Helvius Pertinax era prefectul Romei. Pescenius Niger, Clodius Albinius, Septimius Severus erau în provincii ca Siria, Britannia, Pannonia Superior. Pertinax, Albinus și Niger avuseseă treabă cu Dacia, unde fuseseră fie guvernatori, fie șefi ai  Legiunii V Macedonica.

Asasinarea

Commodus vrea să fie desemnat din timpul vieții ca zeu, Este extravagant, luptă în arenă cu gladiatorii, Pretorienii nu prea sunt de acord, ei cred că Pertinax ar putea fi un împărat mai bun, precum Marcus Aurelius. De aceea, în 30 decembrie 192, are loc o tentativă de asasinat care e descoperită în ultimul moment, Fericit, împăratul decide să lupte pe 31 decembrie în arenă. A doua zi erau Saturnaliile, Anul Nou la Roma.

După victorie, Commodus se duce să facă o baie pentru a se pregăti de ceremoniile dedicate Saturnaliilor. Habar nu are că unul dintre gladiatori primise sarcina de a-l ucide.

Nu se știe dacă gladiatorul l-a atacat în seara de 31 decembrie 192 sau în dimineața Saturnaliilor adică 1 ianuarie 193 d.Hr. Pertinax devine împărat pentru 72 de zile după care  e asasinat. Urmează colegul lui de consulat Didius Iulianus care cumpără tronul imperial, dar moare relativ repede.  Ulterior, Albinus, Niger și Severus se vor lupta pentru tronul lui Commodus care deja avea doi împărați ucisși, Septimius Severus va câștiga și va apărea Dinastia Severilor.

Severus este primul împărat non-european, provine din Leptis Magna, Africa, are strămoși cu pielea închisă și aproape că nu știe mai deloc latina, fiind militar și atât. Totuși, Dinastia Severilor va fi una la fel de celebră și prolifică precum a Antoninilor, mai ales pentru Dacia Romană.

Nu degeaba, la moartea lui Commodus, anul 193 a rămas în istorie drept Anul celor 5 Împărați...