Comisia Europeană a anunţat că Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile pentru admiterea în Schengen, dar decizia este una politică.

"Nu este o decizie care să fie luată de Comisia Europeană, este o decizie politică ce trebuie luată de Consiliul Uniunii Europene şi de Consiliul European", a spus Natasha Bertaud, purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar.

În urmă cu câteva ore, vicepremierul bulgar Meglena Kuneva afirma că admiterea Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen este parte a soluţiei pentru depăşirea crizei imigranţilor din Uniunea Europeană, relatează Mediafax.

"Admiterea Bulgariei şi României în sistemul de liberă circulaţie Schengen este parte a ecuaţiei securităţii comune a Uniunii Europene. (…)Fiind expusă valurilor de refugiaţi, dar şi ţară de tranzit în acelaşi timp, Bulgaria este foarte interesată să existe o politică la nivelul UE şi să adere la Zona Schengen ", a declarat Meglena Kuneva.

De asemenea, Meglena Kuneva susţine că aderarea la Schengen este cu atât mai relevantă în acest moment, când se discută despre securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene.