Instituţia doreşte adoptarea de către Parlamentul European a unui nou set de norme, mult mai restrictive, privind activitatea acestora.
Pentru a întări stabilitatea sistemului financiar al Uniunii în această perioadă dominată de criza financiară şi pentru a evita situaţii similare în viitor, Comisia Europeană (CE) a propus noi norme care vizează băncile comunitare. Instituţia urmăreşte reducerea expunerii la risc a acestora şi înteţirea supravegherii băncilor care operează peste frontierele Uniunii Europene.
Propunerea CE modifică actualele directive privind cerinţele de capital şi va fi supusă dezbaterii de către Parlamentul European şi de către Consiliul de Miniştri. „Noile norme vor fortifica fundamental cadrul de reglementare pentru băncile UE şi pentru sistemul financiar. Cred că acestea sunt o reacţie înţeleaptă şi proporţionată la criza financiară prin care trecem“, a declarat Charlie McCreevy, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii. „Rigoarea, transparenţa şi prudenţa de bază sunt esenţiale pentru un sistem bancar stabil şi sănătos“, a adăugat el. Supraîndatorarea, exclusă Faţă de vechile norme există câteva modificări importante. În primul rând, băncile nu vor mai putea împrumuta un singur client peste o anumită limită. De asemenea, băncile nu vor mai putea acorda împrumuturi altor bănci sau plasa bani în acestea dincolo de o anumită sumă. Pe de altă parte, băncilor care iau împrumuturi li se vor impune restricţii efective în ceea ce priveşte suma pe care o pot contracta şi de la cine.
Totodată, CE doreşte o mai bună supraveghere a grupurilor bancare transfrontaliere. Astfel, băncile care operează în mai multe state membre vor înfiinţa „colegii de supraveghere“. Mai mult, CE doreşte să clarifice drepturile şi responsabilităţile autorităţilor naţionale de supraveghere şi să eficientizeze cooperarea dintre ele.
O altă normă prevede o calitate îmbunătăţită a capitalului bancar. Aici se vor introduce criterii clare la nivel comunitar pentru a evalua în ce măsură capitalul „mixt“, care cuprinde atât acţiuni, cât şi titluri de creanţă, poate fi considerat ca făcând parte din capitalul propriu total al unei bănci. În funcţie de rezultate se stabileşte cât anume din capital poate să aloce banca pentru împrumuturi. În cazul grupurilor bancare care operează în mai multe state membre va fi verificat şi modul în care acestea îşi finanţează zilnic operaţiunile.