Evenimentul ZileiInternationalComisarul european pentru Energie: Rusia și Ucraina ar putea semna acordul în domeniul gazelor „în zilele următoare”

Comisarul european pentru Energie: Rusia și Ucraina ar putea semna acordul în domeniul gazelor „în zilele următoare”

Comisarul european pentru Energie: Rusia și Ucraina ar putea semna acordul în domeniul gazelor „în zilele următoare”
Gunther Oettinger a afirmat, aseară, la sediul din Bruxelles al Comisiei Europene (CE), că un acord în domeniul gazelor între Rusia şi Ucraina ar putea fi semnat "în următoarele zile".

"Vom ajunge la un acord, probabil, în următoarele zile, nu în cursul acestei nopţi", a declarat comisarul european.

Reuniunea trilaterală, dntre Gunther Oettinger şi miniştrii rus şi ucrainean ai Energiei, Aleksandr Novak şi Iuri Prodan, ce trebuia să aibă loc aseară, a fost amânată pentru această dimineaţa, la 10.30, ora României, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Scopul acestei întâlniri este acela de a ajunge la un acord asupra preţului de livrare a gazelor ruseşti către Ucraina şi achitării sumelor datorate de partea ucraineană.

"Dar nu putem accepta mecanismul de calculare a preţului propus de Gazprom", a explicat el, în cursul nopţii de luni spre marţi, subliniind că Ucraina vrea "un preţ echitabil şi corespunzător pieţei. Rusia vrea să ajungă la un acord şi participă în mod constructiv", a explicat ministrul rus Iuri Prodan.

Moscova reclamă, în prealabil, semnarea unui acord în privinţa achitării unei sume de 1,47 de miliarde de dolari, care reprezintă datoria la gaze a Ucrainei faţă de Rusia pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013.


Accesează: