Evenimentul Zilei > Economie > Comarnic-Braşov mai are de aşteptat: CNADNR anulează atribuirea contractului către Vinci-Strabag-Aktor
Comarnic-Braşov mai are de aşteptat: CNADNR anulează atribuirea contractului către Vinci-Strabag-Aktor

Comarnic-Braşov mai are de aşteptat: CNADNR anulează atribuirea contractului către Vinci-Strabag-Aktor

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat că renunţă la atribuirea contractului de concesiune pentru Autostrada Comarnic - Braşov către asocierea Vinci-Strabag-Aktor.

Motivaţia o reprezintă faptul că ofertantul nu a găsit fondurile necesare, iar finanţarea de la bugetul de stat ar fi afectat poziţia bugetară a României, reiese dintr-un comunicat transmis AGERPRES

''În urma finalizării negocierii pentru atribuirea contractului de concesiune cu asocierea Vinci-Strabag-Aktor, CNADNR SA anunţă anularea procedurii pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii Bucureşti- Braşov, tronsonul Comarnic-Braşov'', se precizează în comunicat. 

Potrivit documentului, contractul de concesiune este încadrat conform metodologiei Eurostat 'on Government balance sheet' (finanţarea intră în calculul deficitului bugetar – n.r.). ''În aceste condiţii şi având în vedere costul semnificativ al proiectului, în situaţia în care Autoritatea Contractantă (rezultată din asocierea CNADNR cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în 2012) ar încheia contractul de concesiune cu ofertantul declarat câştigător, aceasta ar putea duce la nerespectarea angajamentelor pe care România le-a încheiat cu CE, FMI, Banca Mondială în privinţa ţintei de deficit bugetar şi a datoriei publice'', se mai precizează în comunicat. 

În aceste condiţii, ofertantul declarat câştigător nu a reuşit să obţină implicarea instituţiilor financiare internaţionale (BEI, BERD, IFC etc.) în finanţarea proiectului de concesiune. Pe de altă parte, în ipoteza unei finanţări acordate exclusiv de finanţatori privaţi, costurile de finanţare pentru realizarea proiectului ar creşte, precizează CNADNR.