Acesta este un simbol al comunismului şi a fost construit între 1974 şi 1981, informează site-ul emunte.ro. La construcţia acestui colos din beton au participat peste 6.000 de muncitori, dintre care 20 artişti bulgari de top. La momentul respectiv, construcţia monumentului a costat 16 milioane de leve (aproximativ 10 milioane de dolari).

Sediul comunist Buzludja a funcționat 8 ani, până la căderea Cortinei de Fier. Atunci, colosul de beton a fost abandonat și lăsat pradă degradării. De menționat că, potrivit Business Insider, autoritățile bulgare au intenționat să refacă monumentul Buzludja, în special pentru a promova turismul în zonă, dar costurile estimate au fost prea mari: 20 de milioane de dolari.

Monumentul de la Buzludja a fost construit pentru a comemora bătălia din 1868, dintre turci și trupele rebele bulgare conduse de Hagi Dimităr și Stefan Caragea, acestea din urmă retrăgându-se pe unde unde au şi pierdut bătălia.
Astăzi sunt considerați martiri ai luptei de eliberare anti-otomane și cei care au deschis calea Războiului de Independenţă (1877-1878) față de otomani.

Te-ar putea interesa și: