În schimb, în alte oraşe din Germania, aproximativ 20.000 de persoane au ieşit în stradă pentru a se opune acestei mişcări populiste.

Lunea trecută, mişcarea la originea manifestaţiilor anti-islam din Dresda, “Europenii patrioţi împotriva islamizării Occidentului” (Pegida), a strâns 15.000 de persoane pe străzile din capitala Saxoniei, un Land (stat regional) din fosta Germanie de Est.

Luni seară, la această a zecea manifestaţie, pro-Pegida, care a mobilizat în plus 2.500 de protestatari într-o săptămână, locul de întâlnire a fost stabilit în faţa operei din Dresda unde ei au cântat colinde.

În faţa lor, 4.500 de contramanifestanţi (6.000 lunea trecută) au răspuns la apelul alianţei “Dresda fără nazişti”, potrivit poliţiei. Patru sute de persoane s-au adunat de asemenea într-o biserică pentru o rugăciune de pace ecumenică, potrivit agenţiei de presă DPA, preluată de Agerpres.

Ca reacţie la mitingul Pegida, conducerea Operei din Dresda, Semperoper, a stins luminile clădirii şi angajaţii au ridicat patru steaguri proclamând “deschideţi-vă ochii”, “deschideţi-vă inimile”, “deschideţi-vă uşile” şi invocând constituţia germană: “Demnitatea persoanelor este intangibilă”.

Jochen Bohl, episcopul de Saxonia şi un critic al Pegida, a declarat că mişcarea încearcă să “exploateze simbolurile creştine şi tradiţia creştină în scopuri politice”.

Născută în octombrie, Pegida a primit sprijinul tânărului partid contra euro şi populist Alternativa pentru Germania (AfD) şi organizează săptămânal “Manifestaţiile de luni”, după modelul celor care în urmă cu 25 de ani au contribuit la căderea Zidului Berlinului.

După câteva săptămâni, mişcarea a căpătat o amploare tot mai mare, adunând neonazişti şi militanţi de extremă dreaptă, dar mai ales cetăţeni obişnuiţi îngrijoraţi de ceea ce ei percep a fi o “islamizare a Occidentului” sau de afluxul de refugiaţi, în timp ce Germania a devenit în ultimii ani principala destinaţie de imigraţie în Europa. Un sondaj recent arăta că o treime dintre germani susțin aceste manifestații anti-islam.