Evenimentul Zilei > Politica > Colegii uninominale, împărţite pe motive etnice
Colegii uninominale, împărţite pe motive etnice

Colegii uninominale, împărţite pe motive etnice

Partidele politice româneşti din judeţul Covasna au convenit asupra decupajul colegiilor uninominale.

Dacă pentru cele două colegii pentru Senat s-a optat pur şi simplu pentru împărţirea judeţului în două, cele patru colegii pentru Camera Deputaţilor au fost decupate în funcţie de structura etnică a populaţiei.

Potrivit deputatului PD-L de Covasna, Petre Străchinaru „noi am propus decuparea unui colegiu pe zona românească din Întorsura Buzăului şi staţiunea Covasna, prin eliminarea localităţilor cu populaţie preponderent maghiară”. Astfel judeţul a fost împărţit în patru colegii, trei locuite majoritar de maghiari şi unul de români.

Colegiul “românesc” este şi cel mai mic, cuprinde 48.580 de locuitori din care 29.272 de români, 18.650 de maghiari şi 599 de romi.  Chiar şi aşa, crede Străchinaru, partidele româneşti au şanse puţine de a obţine un mandat de deputat “pentru că pe această zonă se vor bate toate partidele”.

Celelalte trei colegii, respectiv municipiul Sfântu Gheorghe, zona municipiului Târgu Secuiesc şi zona oraşului Baraolt cu localităţile de pe Valea Oltului sunt locuite în proporţie de peste 75% de maghiari. La decuparea colegiilor s-a avut în vedere faptul că judeţul are o populaţie de 222.449 de locuitori, dintre care 164.158 de maghiari, 51.790 de români şi 5.973 de romi.

(12:10)