Evenimentul Zilei > Monden > Colea Răutu a jucat în cele mai importante 70 de filme din anii comunismului
Colea Răutu a jucat în cele mai importante 70 de filme din anii comunismului

Colea Răutu a jucat în cele mai importante 70 de filme din anii comunismului

Colea Răutu a fost o personalitate artistică de mare valoare, cu o carieră de 74 de ani pe scenă. A jucat în peste 70 de filme şi a avut o îndelungată activitate teatrală. A trăit modest, alături de soția lui dragă, Magda.

Actorul Colea Răutu a fost distribuit în roluri de ”băiar rău” în majoritatea celor 70 de filme în care a jucat. De fapt, lui îi plăcea fotbalul. Însă, era prea talentat pentru viața artistică, spre bucuria noastră. A rămas rapidist înfocat până la sfârșitul vieții. A fost prezent în numeroase producţii de televiziune, în spectacole ale Teatrului Radiofonic, însă a demonstrat şi un talent muzical remarcabil. Colea Răutu, actorul ”rău” din 70 de filme Colea Răutu putea fi întâlnit des în Piața Romană din Capitală.

Mergea pe jos spre teatru ori spre Piața Amzei. Oamenii îi recunoșteau chipul inconfundabil și îl salutau cu respect, iar actorul răspundea cu același respect. La vârsta de 13 ani, Colea Răutu pleacă din Chişinău spre Bucureşti. Va locui în gazdă la un meşter angajat la Uzinele Mociorniţa şi se încscrie în echipa de fotbal a uzinei. Cu o voce şi un timbru deosebit, Colea Răutu s-a angajat în corul Operei din Cluj, iar mai apoi, în anul 1929, intră în teatru ca figurant.

Colea Răutu a jucat în cele mai importante 70 de filme din anii comunismului

După ce a fost la spectacolul de teatru de revistă “Floarea din Hawai” a aflat că erau căutaţi tineri pentru a intra în trupa de teatru a lui Emil Bobescu. Se va prezenta la selecţie, unde va interpreta melodia “Oci ciornie” (Ochii negri), celebru cântec rusesc. Prestaţia sa artistică va convinge și, de aici, începe o carieră de excepție. Nikolai Rutkovski, pe numele său real, s-a născut la 28 noiembrie 1912, în localitatea Limbenii Noi, judeţul Bălţi, astăzi în Republica Moldova.

„Colică” nu a avut o mare atracţie către învăţătură, fiind mult mai pasionat de jocul de fotbal. Însă, a absolvit (1947) Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti. În anul 1946, Colea Răutu juca în comedia muzicală „Haimanaua bulevardului”, în condiţiile în care nu a avut studii muzicale.

Însă Colea Răutu va deveni pasionat de cinema, mai ales după ce a urmărit filmele lui Boris Karloff. Era fascinate de actorul britanic celebru pentru rolurile sale din mai multe filme de groază și pentru interpretarea rolului monstrului lui Frankenstein. Regizorul Paul Călinescu îl va distribui în rolul ţăranului Ilie Barbu din drama „Desfăşurare”. A fost debutul său în film.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete