Deși comentariile inițiale ale opoziției au sprijinit actul legislativ, unii lideri PNL au pus la îndoială ieri sustenabilitatea relaxării fiscale. 

Însă Guvernul se bucura în continuare de o majoritate parlamentară care a fost testata la recenta moțiune de cenzură, care a fost respinsă. 

Cu tpate acestea, în cadrul misiunii Comisiei Europene în desfășurare și a vizitei FMI din iulie, Comisia Europeană a comentat că propunerea de reducere a TVA „ridică intrebări substanțiale”, în privința sustenabilității măsurii la nivelul bugetului. 

Analiștii citați comentează că „va fi interesant de urmărit ce se va decide în privinta accizelor la carburanți, a taxei pe construcții speciale și a impozitului pe dividende, măsuri care au fost supuse unor modificări în timpul dezbaterilor parlamentare. Asemenea schimbări ale planului inițial ar putea păstra deficitul bugetar din 2016 sub limita de 3% din PIB. În caz contrar, ne așteptăm la măsuri compensatorii, întrucât guvernul nu pare dispus să treacă de pragul din tratatul de la Maastricht”.