Gafă de proporţii a poliţiştilor din Republica Dominicană. Oamenii legii din această ţară au arestat, luni, în oraşul turistic Sosua, un bărbat pe care l-au confundat cu unul dintre fugarii celebri ai României, Codruţ Marta. Pe numele fostului şef de cabinet al lui Sorin Blejnar- fostul şef al Fisc-ului- a fost emis, în lipsă, un mandat internaţional de arestare pentru fapte de corupţie. Bărbatul prins în Caraibe semăna izbitor cu Codruţ Marta.
Paşaport fals
Mai mult, el avea asupra sa un paşaport fals eliberat în Lituania, pe numele unui cetăţean macedonean, Arei Argead. Informaţia a apărut ieri pe site-ul oficial al Poliţiei Republicii Dominicane. Localitatea Sosua este una dintre cele mai populare staţiuni din această ţară şi este la şase kilometri de aeroportui internaţional Puerto Plata.
Imediat după încătuşarea bărbatului, poliţiştii dominicani au anunţat că au demarat formalităţile pentru repatrierea lui în România. În urma schimbului de informaţii, fotografii şi de ADN, poliţiştii români şi-au dat seama că persoana reţinută nu este Codruţ Marta. Confuzia a fost întreţinută de faptul că românul ar fi fost localizat în urmă cu câteva zile în Spania, iar de acolo era uşor să ajungă în Insulele Caraibe, cu ajutorul unei curse aeriene. Dealtfel, poliţiştii au primit, în ultima perioadă, şi alte date confuze despre localizarea lui Codruţ Marta. El a fost semnalizat că s-ar ascunde în Grecia, Israel sau Monaco. Aceasta ar fi, spun poliţiştii, că ar fi o tactică folosită frecvent de fugari pentru a induce în eroare autorităţile cu privire la traseul lor real.
A fugit prin vama Giurgiu
Deocamdată, singurul lucru care se ştie cert este acela ca Marta a părăsit teritorul României prin vama Giurgiu. Fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar a fost declarat dispărut, pe 25 mai, de către soţia sa, Andreea Marta. Codruţ Marta, împreună cu alte patru persoane, a fost arestat în lipsă, în data de 11 iulie, într-un dosar privind o evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro. Soţii Nemeş şi alte două persoane din acelaşi dosar au primit mandate de arestare, fiind şi ei daţi dispăruţi după începerea cercetărilor.
Soţia, probleme cu legea
Andreea Marta, soţia fostului şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, a fost reţinută pe 18 iulie şi apoi arestată sub acuzaţia de proxenetism. Alături de sora sa, Maria Magdalena Lungu, ar fi condus o reţea de prostituţie de lux formată din aproximativ 30 de fotomodele. Clienţii acestora erau milionari şi persoane publice care plăteau câte 10.000 de euro pentru deplasări în locaţii exclusiviste din întrega lume. După aproape două săptămâni de arest, matroana VIP-urilor a fost eliberată, cu interdicţia de a părăsi Capitala.