Bilanţ negru pe litoral. Cel puţin cinci turişi, printre care un băiat de 18 ani și o fată de 21 de ani, au murit înecaţi, în acest weekend, o persoană a fost dată dispărută şi alte zeci au fost salvate, în ultima clipă, după ce au ignorat steagul roşu arborat, care interzice scăldatul în mare din cauza valurilor înalte şi a curenţilor puternici. Cele mai grave cazuri sunt în sudul litoralului, la Eforie, Costineşti şi Neptun.
S-a ajuns la asemenea tragedii deoarece Codul roşu decretat în weekend pe plajele litoralului a fost ignorat de mulţi dintre turişti. Salvamarii au ajuns la capătul puterilor, au intervenit în peste 100 de cazuri pentru a scoate din apele învolburate ale mării turiștii care strigau după ajutor. „Numai sâmbătă după amiază am avut trei înecaţi la Neptun, alergăm după ei, fluierăm degeaba, a pagubă, nu ne ascultă, ripostează, ne înjură, fac semne obscene”, spune şeful salvamarilor din sudul litoralului, Vasile Borteş. Valurile sunt atât de furioase încât turiştii sunt aruncaţi unul peste altul. „Duminică dimineață am reușit cu greu să scoatem la mal un tânăr de 17 ani, abia mai respira, iar o tânără, răsturnată de valuri peste alți turiști, și-a dizlocat genunchiul”, spune salvamarul-şef.


FOTO: Dornici de senzații tari, mulți turiști ignoră steagul roșu, care-i avertizează să nu intre în mare FOTO: FERI PREDESCUPanourile de pe plajă arată că turiştii trebuie să respecte avertismentele salvamarilor, să ţină cont de steagul roşu arborat pe plajă şi, în plus, să nu intre în apa mării după ora 20.00. Sancţiunile de până la 1.000 de lei nu sperie pe nimeni. „Un om în toată firea s-a aruncat seara, după ora 21.00, în valuri, după 30 de minute l-am găsit înecat. O femeie cu doi copii, unul de 8 ani şi celălalt de 10 ani, au intrat în apa agitată a mării, am reuşit să-i salvăm, dar acum sunt internaţi în stare critică la spitalul din Constanţa”, povesteşte, indignat, salvamarul Vasile Borteş. El cere autorităţilor să emită legea Poliţiei Plajelor: „Poate dacă li se vor întocmi dosare penale şi vor fi aspru sancţionaţii, nu vor mai fi atât de multe victime”. Codul roşu de interzicere a scăldatului în mare rămâne valabil până la mijlocul săptămânii.