Evenimentul Zilei > Actualitate > CNAS: Medicii trebuie să acorde servicii medicale și dacă nu pot valida cardul de sănătate. Aceste servicii vor fi decontate
CNAS: Medicii trebuie să acorde servicii medicale și dacă nu pot valida cardul de sănătate. Aceste servicii vor fi decontate

CNAS: Medicii trebuie să acorde servicii medicale și dacă nu pot valida cardul de sănătate. Aceste servicii vor fi decontate

Numărul cardurilor activate în sistem s-a dublat de la o zi la alta, se arată într-un comunicat al CNAS.

Numărul cardurilor activate în sistem s-a dublat de la o zi la alta. Dacă luni au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, în data de 5 mai 2015 au fost activate 248.777 de carduri, se arată într-un comunicat al CNAS.

Potrivit aceleiași surse, ieri s-a înregistrat si o crestere majora a numarului de servicii medicale și farmaceutice validate cu cardul de sanatate, la nivel național:

Luni, 4 mai 2015: 87.914 servicii validate cu cardul de sănătate și 136.556 servicii acordate fără card

Marți, 5 mai 2015: 226.339 servicii validate cu cardul de sănătate și 183.489 servicii acordate fără card

În București, de asemenea, numărul serviciilor validate cu cardul depășește cu mult numărul de servicii acordate fără card de sănătate:

Servicii medicale validate cu cardul : 28.656 dintre care 15.308 acordate în cabinetele medicilor de familie

Servicii medicale acordate fără card de sănătate: 16.349 dintre care 9.557 acordate în cabinetele medicilor de familie.

“Cifrele de ieri atestă faptul că unii medici au înțeles importanța acestui sistem și îl utilizează. Însă, avem semnale că, în continuare, există medici care refuză să acorde servicii medicale asiguraților care nu prezintă cardul de sănătate. Acest lucru nu trebuie să mai continue și principala grijă a medicilor trebuie să fie aceea de a acorda ajutorpacientului care vine în cabinetul său”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Furnizorii care întâmpină probleme de funcționalitate a cardului de sănătate trebuie să apeleze la helpdesk pentru a remedia problemele în cel mai scurt timp. În situația în care această problemă nu poate fi remediată rapid, medicul îi va acorda serviciul medical pacientului fără a-l valida cu cardul de sănătate. Aceste servicii vor fi decontate în sistem, așa cum prevede legislația în vigoare.

Sistemul cardului de sănătate este creat să realizeze mult mai mult de 9.000 de accesări concomitente pe secundă. Însă, dacă din acest numar de accesări, o mare parte sunt realizate greșit, sistemul funcționează mai lent, se mai arată în comunicatul CNAS.