Evenimentul Zilei > Actualitate > CNAS: “Cardul național de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie”
CNAS: “Cardul național de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie”

CNAS: “Cardul național de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie”

Serviciile în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraților cu vârsta de peste 18 ani în baza cardului național de sănătate începând cu 1 septembrie, anunță, oficial, Casa Natională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În prezent, au mai rămas nedistribuite, la casele de asigurări de sănătate, peste 300 de mii de carduri, în timp ce aproape 15 milioane au ajuns deja la asigurați.

"Opoziția nu își mai amintește de lungul șir de președinți ai CNAS și miniștri PDL — PNL ai sănătății care trebuiau să implementeze sistemul cardului de sănătate și probabil nici nu a calculat suma care s-a risipit prin prisma neglijenței lor. De asemenea, dacă i-ar fi interesat ce face guvernarea, ar fi observat că de astăzi (n.r.: ieri) rulează spotul TV care anunță că de la 1 septembrie cardul devine obligatoriu sau măcar declarația președintelui CNAS pe această temă și nu ar mai fi pierdut vremea cu acea conferință de presă", arată reprezentanții CNAS, într-un comunicat de presă.

Sursa citată reamintește faptul că ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a declarat că s-a decis că utilizarea cardului nu mai poate fi amânată, iar economiile care se vor face se vor regăsi calitatea serviciilor oferite asiguraților.

"Consider că a fost suficientă perioada de acomodare. Totodată, această perioadă a fost necesară. Am considerat important să ne asigurăm că acest instrument util pentru sistem nu blochează accesul asiguraților la servicii medicale. Sunt convins că vor exista critici indiferent de momentul în care cardul va fi singurul instrument de validare și decontare a serviciilor din sistem", explică președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

CNAS informează că serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraților în baza cardului național de sănătate începând cu 1 septembrie, excepție făcând asigurații pentru care documentul nu a fost, încă, tipărit. Aceștia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare și decontare, până când vor pimi cardul prin poștă.

Asigurații pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adreseze urgent casei de asigurări în evidența căreia se află pentru a-l lua, precizează CNAS.

De asemenea, casele de asigurări de sănătate vor elibera adeverințe de înlocuire a cardului pentru persoanele care au solicitat asta, dar și pentru asigurații care din motive personale sau religioase refuză utilizarea documentului.