Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Clopotul bate la Botoșani în onoarea Armatei Roșii
Clopotul bate la Botoșani în onoarea Armatei Roșii

Clopotul bate la Botoșani în onoarea Armatei Roșii

Intrarea trupelor sovietice în oraşul Botoşani a fost prezentată în ziarul „Clopotul”, devenit publicație de propagandă comunistă.

De aici aflăm că, la venirea rușilor „eliberatori”, Botoşaniul rămăsese „al nimănui”.

La ora 9, în ziua de 7 aprilie 1944, trupele sovietice comandate de colonelul Sajin au intrat în Botoşani „pe muzica automatelor”, scrie același Marcel Varga în revista Forumul cultural, citat de botosaneanul.ro.

Citește și Cântecul tânărului român Timofti ucis de sovietici peste Nistru

Botoșanii era prima localitate mare din România „eliberată”  de Armata Roșie, moment marcat la Moscova cu 15 salve de tun.

„O nouă lume, o nouă mentalitate”

La începutul lui octombrie 1944, ziariștii de la Clopotul scriau extaziați cum, ziua de 7 aprilie a adus populaţiei din nordul Moldovei şi sudul Bucovinei întâlnirea „cu o nouă lume, cu o nouă mentalitate, cu un nou popor despre care a auzit atâta minciună, dar pe care nu l-a cunoscut cu adevărat decât acum; în loc de ură şi răzbunare, bunăvoinţă şi înţelegere; în loc de emfază şi trufie, simplitate şi corectitudine, în loc de porniri sângeroase şi cotropitoare, iubire de ţară şi de libertate, în loc de paradă deşartă, muncă şi conştiinciozitate”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

 

Publicat in categoriile: Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: