Clasamentul ţărilor cu cea mai scăzută siguranţă rutieră. România, pe primul loc

Clasamentul ţărilor cu cea mai scăzută siguranţă rutieră. România, pe primul loc

LA REPUBBLICA. Care sunt cele mai periculoase țări din lume din punctul de vedere al siguranţei rutiere? Răspunsul este dat de „NerdWallet”, compania financiară americană, fondată în 2009 de Tim Chen și Jacob Gibson, care a analizat toate datele privind victimele accidentelor rutiere, limitele de viteză, sau mobilitatea în diferite țări ale lumii.

Rezultatul vede România în fruntea acestui trist clasament, urmată de Grecia și Bulgaria. Coboară de pe podium Portugalia și Cipru, Statele Unite ale Americii plasându-se pe locul șase, chiar în fața Italiei. În schimb, primele cele mai bune 10 locații pentru şofat sunt Norvegia, Japonia, Elveția, Anglia și Irlanda de Nord, urmate de Scoția, Israel, Țara Galilor, Olanda și Germania.

Studiul a fost efectuat în perioada 30 septembrie 2020 - 1 octombrie a aceluiași an, utilizându-se ca bază statistică cel mai recent raport de siguranță rutieră al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). De asemenea, au fost luate în considerare şi finanţările destinate lucrărilor rutiere în mai multe țări, iar datele de la Inrix (compania din Washington care oferă date și analize bazate pe locație, cum ar fi traficul și parcarea) au fost luate şi ele în considerare pentru a determina orele medii pierdute din cauza aglomerației în fiecare țară.

Clasamentul ţărilor cu cea mai scăzută siguranţă rutieră. România, pe primul loc

Astfel, ţara cu cele mai bune drumuri din lume este Norvegia, care are doar 108 de decese cauzate de accidente rutiere într-un an. În baza datelor privind numărul victimelor și a nivelului traficului, România, Grecia și Bulgaria, se află pe ultimele locuri și s-au dovedit a fi cele mai proaste țări în care se poate şofa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite sunt printre primele zece în care situaţia este extrem de gravă: 36.120 de decese în ultimele 12 luni. Slovacia este țara cu cea mai mare aglomerație, unde o persoană pierde în timpul vieții în medie 7.939,45 ore în trafic, urmată de Grecia, cu 6.541,2 ore și Irlanda cu 6219,03 ore.

Puternic şi impactul numărului de victime care reiese din acest studiu: cu cel mai mare număr de decese rutiere din ultimele 12 luni, Statele Unite se clasează drept cea mai „mortală” țară din punctul de vedere al siguranţei rutiere, cu 110 decese la un milion de oameni. România, Bulgaria, Serbia și Polonia înregistrează şi ele un număr mare de decese, respectiv 96, 89,7, 76,8 și 76,5 decese la un milion. Printre țările cu cel mai mic pericol de mortalitate din cauza accidentelor rutiere se numără Islanda (16,8), Norvegia (20,3) și Suedia (21,6). (Rador)