Evenimentul Zilei > International > CJUE a decis: Austria și Slovenia pot expulza în Croația solicitanții de azil
CJUE a decis: Austria și Slovenia pot expulza în Croația solicitanții de azil

CJUE a decis: Austria și Slovenia pot expulza în Croația solicitanții de azil

Curtea de Justiție a UE a anunțat, miercuri, că Austria și Slovenia pot expulza în mod legitim, în Croația solicitanții de azil sosiți pe teritoriile lor prin această țară.

”Regulamentul Dublin”, în virtutea căruia responsabilitatea pentru examinarea cererii de azil îi revine primei țări membre prin care solicitantul a intrat în UE, se aplică în acest caz, arată magistrații CJUE, potrivit Agerpress.

Instanța comunitară  a fost chemată să se pronunțe pe acest subiect, în  două cazuri prezentate de oficialii de la  Viena și Ljubljana, sesizate la rândul lor de către un solicitant de azil și două familii afgane care au contestat retrimiterea lor în Croația.

Astfel, cetățeanul sirian a depus o cerere în Slovenia, în timp ce membrii celor două familii afgane au făcut același lucru în Austria. Însă Slovenia și Austria, invocând ”regulamentul Dublin” au considerat că sarcina de a le examina cererile de azil, îi revine Croației, în măsura în care aceștia  intraseră ilegal pe teritoriul acesteia.

”Dacă un stat membru are dreptul de a autoriza o intrare pe teritoriul său din motive umanitare, fără a respecta regulile obișnuite, el nu poate face acest lucru decât pentru propriul său teritoriu și nu pentru teritoriul altor state membre”, se arată în textul motivării  CJUE.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: