Anunțul a fost făcut luni de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP, preluată de Agerpres.  Bombardamentele, efectuate duminică seara în provincia Deir Ezzor, au vizat localitatea Soussa, aflată încă în mâinile jihadiştilor, a precizat OSDO, subliniind că este vorba probabil de raiduri ale coaliţiei internaţionale conduse de Washington. 

OSDO, o organizaţie neguvernamentală cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o vastă reţea de surse de informare stabileşte autorii raidurilor după tipul de avion, locul loviturii, planul de zbor şi muniţiile utilizate. „12 civili din aceeaşi familie, între care patru copii, au fost ucişi”, a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Coaliţia antijihadistă i-a sprijinit pe combatanţii kurzi şi arabi din Forţele Democratice Siriene (FDS) în cucerirea oraşului Raqqa (nord), fosta capitală de facto a Statului Islamic în Siria. Aceasta nu a reacţionat imediat la informaţiile OSDO. 

După o ascensiune fulgerătoare în 2014 şi cucerirea a vaste teritorii în Irak şi în Siria, jihadiştii Statului Islamic şi-au văzut autoproclamatul "califat" reducându-se treptat sub loviturile numeroaselor ofensive antijihadiste. 

În provincia Deir Ezzor, situată la frontiera cu Irakul, Statul Islamic nu mai deţine decât cinci localităţi de pe malul estic al Eufratului, potrivit OSDO. La sfârşitul lunii decembrie, coaliţia recunoscuse că a ucis "involuntar" cel puţin 817 civili în raidurile sale aeriene efectuate în Irak şi în Siria din 2014. 

Declanşat în 2011 după represiunea manifestaţiilor paşnice de către regimul de la Damasc, conflictul din Siria a devenit tot mai complex de-a lungul anilor, odată cu implicarea unor ţări străine şi a unor grupări jihadiste pe un teritoriu din ce în ce mai sfâşiat. Conflictul din Siria s-a soldat până acum cu peste 340.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi. 

 

Te-ar putea interesa și: