Mai mulți membri, printre care disidentul Radu Filipescu și Laura Ștefan, expert anticorupție, au decis să se suspende din GDS după decizia de a-l premia pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, care pe vremea regimului comunist a fost șef al Comisiei de Eliberări a Penitenciarului Aiud, unde erau și deținuți politici.

Jurnalistul Victor Ciutacu a declarat că Securitatea lucrează la „dezumflarea” GDS.

„Securitatea a gonflat GDS, Securitatea îl dezumflă. E simplu, se șterg urmele, povestea conștiințelor revoltate e la acoperire.”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.

Scandalul a pornit atunci când au apărut dezvăluirile despre trecutul comunist al procurorului general. Augustin Lazăr a fost șeful Comisiei pentru eliberări condiționate a Penitenciarului Aiud, funcție din care a refuzat eliberarea condiționată a unor disidenți anticomuniști.

Judecătorul Curții Constituționale a României, Daniel Morar, a refuzat premiul pe care ar fi urmat să îl primească din partea GDS, făcând publică o scrisoare prin care își anunța nemulțumirea pentru faptul că Augustin Lazăr urma să fie desemnată personalitatea anului.

 „În pofida faptului că activitatea dânsului a presupus volens nolens, prin actele întocmite în dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cauționarea regimului represiv. Din câte ne dăm seama, domnul Augustin Lazăr nu a fost un torționar, însă nu este nici un inocent. Profesia de procuror în regimul comunist a ales-o în cunoștință de cauză și trebuia să înțeleagă care sunt consecințele unei asemenea activități într-un regim represiv.”,a declarat Morar.

Radu Filipescu, fost deținut politic la Penitenciarul Aiud în regimul comunist, a postat pe pagina de Facebook că s-a suspendat din funcția de membru GDS din cauza faptului că nu a reușit să stopeze decizia de a i se acorda procurorului general Augustin Lazăr premiul asociației. Mircea Dinescu a scris în editorialul său din „Cațavencii”: 

„Ca membru fondator al GDS-ului, solicit ca numele meu să fie șters de pe certificatul de botez al Sfintei Sfintelor Civice”. 

Acestui val de suspendări se adaugă și plecarea Laurei Ştefan, expert anticorupţie: „Am demisionat din GDS”.