Evenimentul Zilei > Justitie > Victor Ciutacu, dezvăluiri despre secretele din spatele Grupului pentru Dialog Social: „Acum se șterg urmele!”
Victor Ciutacu, dezvăluiri despre secretele din spatele Grupului pentru Dialog Social: „Acum se șterg urmele!”

Victor Ciutacu, dezvăluiri despre secretele din spatele Grupului pentru Dialog Social: „Acum se șterg urmele!”

Jurnalistul Victor Ciutacu a declarat că în spatele Grupului pentru Dialog Social (GDS) s-ar afla Securitatea. Aceasta ar încerca să stingă scandalul iscat de decizia GDS de al premia pe procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Mai mulți membri, printre care disidentul Radu Filipescu și Laura Ștefan, expert anticorupție, au decis să se suspende din GDS după decizia de a-l premia pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, care pe vremea regimului comunist a fost șef al Comisiei de Eliberări a Penitenciarului Aiud, unde erau și deținuți politici.

Jurnalistul Victor Ciutacu a declarat că Securitatea lucrează la „dezumflarea” GDS.

„Securitatea a gonflat GDS, Securitatea îl dezumflă. E simplu, se șterg urmele, povestea conștiințelor revoltate e la acoperire.”, a scris Victor Ciutacu pe Facebook.

Scandalul a pornit atunci când au apărut dezvăluirile despre trecutul comunist al procurorului general. Augustin Lazăr a fost șeful Comisiei pentru eliberări condiționate a Penitenciarului Aiud, funcție din care a refuzat eliberarea condiționată a unor disidenți anticomuniști.

Judecătorul Curții Constituționale a României, Daniel Morar, a refuzat premiul pe care ar fi urmat să îl primească din partea GDS, făcând publică o scrisoare prin care își anunța nemulțumirea pentru faptul că Augustin Lazăr urma să fie desemnată personalitatea anului.

 „În pofida faptului că activitatea dânsului a presupus volens nolens, prin actele întocmite în dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cauționarea regimului represiv. Din câte ne dăm seama, domnul Augustin Lazăr nu a fost un torționar, însă nu este nici un inocent. Profesia de procuror în regimul comunist a ales-o în cunoștință de cauză și trebuia să înțeleagă care sunt consecințele unei asemenea activități într-un regim represiv.”,a declarat Morar.

Radu Filipescu, fost deținut politic la Penitenciarul Aiud în regimul comunist, a postat pe pagina de Facebook că s-a suspendat din funcția de membru GDS din cauza faptului că nu a reușit să stopeze decizia de a i se acorda procurorului general Augustin Lazăr premiul asociației. Mircea Dinescu a scris în editorialul său din „Cațavencii”: 

„Ca membru fondator al GDS-ului, solicit ca numele meu să fie șters de pe certificatul de botez al Sfintei Sfintelor Civice”. 

Acestui val de suspendări se adaugă și plecarea Laurei Ştefan, expert anticorupţie: „Am demisionat din GDS”.