Evenimentul ZileiPoliticaCioloş: „Vom discuta despre Eurovision şi o să vedeam ce soluţii putem găsi”

Cioloş: „Vom discuta despre Eurovision şi o să vedeam ce soluţii putem găsi”

Cioloş: „Vom discuta despre Eurovision şi o să vedeam ce soluţii putem găsi”
Guvernul va avea o discuţie despre situaţia TVR-Eurovision şi vom vedea ce soluţii se pot găsi, a declarat, luni, premierul Dacian Cioloş.

"Nu am discutat. (…) Asta nu înseamnă că nu o să discutăm. (…) Vom avea o discuţie şi o să vedem ce soluţii putem găsi", a afirmat Cioloş, la Tulcea, întrebat dacă a discutat în Guvern despre problema participării României la Eurovision.

România riscă să nu mai participe în acest an la Eurovision, motivul fiind datoriile acumulate în ultimii opt ani la European Broadcasting Union (EBU) de către Televiziunea Publică, se preciza într-un comunicat al instituţiei.

"Reprezentanţi ai European Broadcasting Union – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume – au anunţat, deocamdată verbal, reprezentanţii Televiziunii Române că, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la EBU de către TVR, acest organism va trece la următorul prag de sancţiune. Astfel, România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision şi nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiţie", se arăta în comunicatul TVR, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, TVR datorează EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii necesare de acoperit provenind din perioada 2011-2012.

"Până în acest moment, TVR a plătit datorii aferente anilor 2008 – 2012. Ultima plată a fost făcută în luna ianuarie, în valoare de 250.000 de euro, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi", conform comunicatului.

În ceea ce priveşte concursul Eurovision, TVR precizează că a fost achitată în termen taxa de participare.

"Tocmai pentru a ne asigura de participarea şi transmiterea competiţiei, în 2016 – pentru prima dată după mulţi ani – TVR a achitat la termen (în martie) taxa de participare. Dar cu toate acestea se pare că datoriile acumulate au determinat boardul EBU să ia această decizie radicală. Înalţii oficiali ai EBU au precizat că aşteaptă un punct de vedere de la cei cărora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanţe) pentru că este datoria fiecărei ţări să îşi poziţioneze onorabil televiziunea publică, prin legi corecte şi finanţări aduse la zi", a informat televiziunea publică.

TVR a menţionat că va continua toate demersurile pentru a putea participa la Eurovision şi a transmite evenimentul. Concursul Eurovision se va desfăşura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 şi 14 mai.

România ar urma să participe în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.

 

 


Accesează: