Evenimentul Zilei > Politica > Cioloș le-a cerut miniștrilor să facă PUBLICE informațiile care nu sunt secrete
Cioloș le-a cerut miniștrilor să facă PUBLICE informațiile care nu sunt secrete

Cioloș le-a cerut miniștrilor să facă PUBLICE informațiile care nu sunt secrete

Premierul Dacian Cioloş le-a solicitat membrilor Guvernului să facă publice pe site-urile ministerelor documentele care nu sunt secrete sau confidenţiale prin lege.

În context, ministrul de Interne, Petre Tobă, a precizat că va emite un ordin în care toate sponsorizările să fie afişate pe site-ul instituţiei. 

"Aş vrea să fie o învăţătură pentru noi, toţi membrii Guvernului, nevoia de transparenţă pentru că dacă nu suntem transparenţi unii dintre noi, chiar fără să vrem, ascundem lucruri care trebuie făcute publice tocmai pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor în serviciul public. La Ministerul de Interne am tot insistat zilele acestea, după o solicitare de informare privind sponsorizarea, să fie publicate toate documentele care nu sunt secrete, prin lege sau care nu sunt confidenţiale, prin lege. O să vă rog ca de acum înainte, fără să mai fie cazul să mai intervin eu, atunci când sunt solicitări, să daţi acele informaţii care sunt publice şi o să vă rog în săptămânile următoare să faceţi o analiză cu toate elementele care pot să fie făcute publice, să le faceţi publice pe site-ul ministerului pentru că acesta este primul pas în reforma administrativă, este primul pas în câştigarea încrederii oamenilor că ceea ce ne-am angajat să facem o facem pe bune şi nu doar declarativ", a declarat Dacian Cioloș citat de Agerpres. 

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a anunţat, în context, că va emite un ordin în care toate sponsorizările să fie afişate pe site-ul MAI. 

"Voi emite un ordin de ministru în care toate sponsorizările vor fi obligatoriu afişate pe site-ul instituţiei pentru a creşte gradul de transparenţă. Totodată, vom dispune şi alte măsuri pentru a creşte eficienţa acestor măsuri de prevenire pentru că aici, în primă fază, se vede că sunt principalele probleme, cei de la intervenţii, cei care intervin atât pentru urgenţe medicale, cât şi pentru stingerea incendiilor, aceştia, în mare parte, îşi fac datoria", a spus Tobă, în şedinţa de Guvern

Premierul Dacian Cioloş a declarat, sâmbăta trecută, că sponsorizările de la ISU reprezintă "derapaje" care există şi în alte instituţii şi a precizat că le-a cerut miniştrilor să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă. 

Despre raportul făcut de ISU având ca temă sponsorizările, Cioloş a declarat că, în măsura în care legea nu prevede altfel, va solicita ca aceste informaţii să fie accesibile. Premierul a precizat atunci că, personal, consideră că sunt multe informaţii care în prezent nu sunt publice, dar ar trebui să fie. 

"Şi vă asigur că în perioada următoare, zilele, săptămânile următoare, o să facem publice şi o să asigurăm o transparenţă din ce în ce mai mare pe mult mai multe lucruri, nu doar pentru buna informare a cetăţenilor, ca să poată să ia decizii în consecinţă, dar şi pentru că eu cred că oamenii au dreptul să ştie unele lucruri. Administraţia nu este o anexă a unei structuri politice sau instituţionale. Administraţia este un serviciu al cetăţeanului şi din perspectiva asta văd şi reforma administraţiei publice", a arătat premierul