Dincolo de emoțiile generale, atât expoziția cât și momentul venirii lui Cioloș au lăsat loc de descoperit omul ”în civil”. ”Recunosc că și mie îmi place să fotografiez, am și eu acasă aparat, îmi place să imortalizez evenimente importante din viață”, a recunoscut Dacian Cioloș după prezentarea expoziției de fotografie ”Un an. Un om. O provocare”, realizată de Steluța Popescu, fost fotograf al Guvernului României în mandatul său. 

”E destul de delicat să te vezi în poze, mai lipsește doar statuia și cineva să o lustruiască, a comentat fostul prim ministru, care a mai spus, despre funcția vremelnic deținută: ăstă e un personaj, un rol pe care l-am jucat cum am știut eu mai bine, anul trecut, care a rămas acolo cu bunele și repele care s-au întregistrat. Prin Steluța Popescu am reușit să depășec un mit, Acela că fotograful  e cel care ți se aruncă în față, care dă cu blițul și care te deranjează. Dincolo de profesionalismul ei, am văzut umaitatea cu care își face treaba, spontaneitatea și imaginația, atașamentul pe care îl prinde în imagini”.

Fostul premier a rememorat discuțiile din jurul unei fotografii realizate de Steluța Popescu la New York, poate cea mai comentată imagine din perioada mandatului său. ”Au fost și câteva momente interesante anul trecut, de exemplu fotografia de la New York, după ce a fost publicată, după prima zi de participare la Adunarea Generală ONU. Au ieșit vorbe în presă că s-a dus Cioloș în străinătate și că pe banii statului își plătește oameni de PR care să îi facă fotografii și să îl prezinte într-o lumină pozitivă. Am fost chiar întrrebat, la Cancelarie, cât ne-a coststa PR–istul care a făcut fotografia repectivă. A trebuit să spun că a făcut-o Steluța”, a mai povestit fost prim ministru.

 

Ce spune fotografa, despre felul în care fotografiază? ”Sunt acolo complet și trăiesc ceea ce fotografiez”, arată Steluța Popescu.

Ajuns la a opta ediție, Festivalul Internațional de Arte Vizuale "Vama sub Lumini de Oscar" (VSLO) s-a desfășurat în perioada 18-27 august, pe plajele din Vama Veche și 2 Mai. În cadrul festivalului au loc mai multe proiecții gratuite de film, de la documentare de succes, la scurtmetraje premiate la cele mai importante festivaluri de gen și de la lungmetraje de palmares, la blockbustere.  În cadrul VSLO au avut loc cursuri de fotografie, inclusiv cu telefonul mobil sau cursuri de retușare a imaginilor în Photoshop, iar lectorii care au predat sau care  au susținut prezentări au fost  profesioniști în domeniul imaginii și a fotografiei. (Sursa foto: Andrei Ciobică)