Aparatele prăbușite aparțineau companiilor Lion Air și Ethiopian Airlines. Suma oferită de Boeing familiilor celor 346 de victime este independentă de eventuale urmări în justiție.

Apropiații victimelor pot depune cereri pentru indemnizația oferită de Boeing până la data de 31 decembrie, a precizat un comunicat emis de fondul înființat pentru aceste indemnizații, informează AFP.

Gestionat de Kenneth Feinberg, un celebru avocat american, specializat în fondurile pentru compensații, acest fond este dotat în total cu 100 de emilioane de dolari.

O sumă care este mai mică decât prețul de catalog al unui Boeing 737 MAX. Toate aceste aparate sunt la ora actuală oprite la sol în întreaga lume

Pentru a primi banii, familiile nu vor trebui să renunțe la nicio acțiune în justiție. „Fondul este separat și în afară de orice litigiu”, afirmă reprezentanții săi.

Producătorul de aeronave se confruntă cu sute de reclamații, victimele fiind cetățeni din mai mult de treizeci de țări.

Reclamanții, care îi solicită Boeing sute de milioane de dolari, susțin că sistemul de control al zborului a avut un defect de proiectare, acuzație respinsă de Boeing.

La mai mult de șase luni de la imobilizarea la sol a aparatelor Boeing 737 MAX, în urma celor două accidente (soldate cu 346 de morți) , nu există încă o dată pentru întoarcerea lui în exploatare, au declarat luni autoritățile americane.

Durata „arestării” la sol a avionului este una record pentru un model nou de avion, așa cum este 737 MAX