Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cine l-o fi sunat azi pe Traian Băsescu?
Cine l-o fi sunat azi pe Traian Băsescu?

Cine l-o fi sunat azi pe Traian Băsescu?

Ce mi-a venit să scriu despre fostul președinte azi, în plină criză politică, economică și pandemică? Nu, nu va veni el să ne rezolve bătălia, nu ăsta e scopul. Traian Băsescu împlinește 70 de ani.

Evenimentul zilei l-a respectat și susținut în anii când a fost președintele României. Acum, de la Bruxelles, europarlamentarul Traian Băsescu se bate pentru a fi mai bine și în România. Intervențiile lui sunt publice, multe le pune chiar el pe pagina de Facebook. Sunt puțin urmărite, fiindcă împotriva lui s-a creat un val de ură pentru greșelile făcute de-a lungul vieții. Și, ca în cazul mai tuturor, lucrurile bune sunt ignorate, uitate sau îngropate voit.

Probabil că vor fi mulți care mă vor cataloga drept „băsistă” pentru acest text care îl aduce în prim plan pe Traian Băsescu, etichetat ba ca „răul cel mai mare”, ba „cel mai toxic președinte” etc, etc. Nu conteză, libertatea de opinie e permisă, ba chiar necesară într-o democrație.

Știu, ca ziarist și bunele și relele politicianului Traian Băsescu. Mulți dintre voi știți, sau vă amintiți, cum a rezolvat el o criză politică asemănatoare cu cea de azi, cu care se confruntă președintele Klaus Iohannis. N-a ezitat să semneze un parteneriat cu premierul Victor Ponta, liderul PSD, ca să scoată țara din impas și să arate românilor că face ceva pentru liniștea lor. Mulți dintre cei care atunci erau în jurul său, în echipa lui, sunt azi în tabăra liberală. Și nu le-a fost prea greu să înghită broasca. Ba chiar au fost apreciați de românii, disperați de criză, care au votat USL cu peste 70%.

Vom vedea ce se va întâmpla cu politicienii noștri, ce viitor vor alege și cum se va impune președintele Iohannis. Deocamdată, cifrele vorbesc în favoarea alianței PNL-PSD-UDMR. Iar Rareș Bogdan și-a schimbat un pic discursul.

Dar să mă întorc la ziua fostului președinte Traian Băsescu, care azi împlinește 70 de ani. E joi, treaba la Bruxelles s-a încheiat pentru săptămâna aceasta, așa că va fi în mijlocul familiei, cu cei 4 nepoți în jurul lui.

Prima aniversare în calitate de şef de stat, în 2005, Traian Băsescu şi-a petrecut-o la vila de protocol din staţiunea Neptun. Ultima sărbătorire a avut loc la Palatul Cotroceni, când împlinea 63 de ani. Era anul 2014.

Pe parcursul mandatelor sale, fostul președinte și-a permis să-și ia o zi liberă atunci când a împlinit 60 de ani. În urmă cu 10 ani i-a anunțat pe toți că vrea să-și petreacă ziua de naștere printr-un „liber de la serviciu”. Era 4 noiembrie 2011 și țara era și atunci în criză politică profundă. Iar președintele Traian Băsescu a avut o declarație de presă atunci, cu privire la Guvernul Boc – PDL și PNL: „Buni, răi cum sunt, cu ei trecem criza, nu cu altcineva”, a spus Traian Basescu.

Pedeliști și liberali erau mereu în jurul lui, trimiteau mesaje, cadouri, dădeau telefoane. Mulți dintre ei sunt și azi în primele rânduri ale puterii. Unii au ajuns acolo cu sprijinul lui Băsescu, i-a făcut oameni – cum s-ar zice. Oare câți dintre ei l-au sunat azi, de ziua lui?

Îi transmit în numele meu și al redacției Evenimentul zilei, locul de unde, atunci când a părăsit Palatul Cotroceni, a decis să transmită mulțumirile către electoratul care l-a ales două madate, un sincer „La mulți ani, domnule președinte Traian Băsescu!”.