Sevil Shhaideh a absolvit ASE-ul în 1987, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică, în 1995-2001 a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID, iar în 2003 a primit titlul de auditor.

În perioada 1987-1991, a fost analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa. 

Din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa. Simultan, a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR).

În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister. După demisia lui Liviu Dragnea de la ministerul Dezvoltării, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de ministru.

Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu. Liviu Dragnea a afirmat însă că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naş, şi că la căsătoria acesteia i-a fost "martor".

"În religia musulmană nu există termenul de naş. Sunt martori. Atunci când se căsătoresc doi, un bărbat şi o femeie de religie musulmană, sunt unii care participă la acel eveniment şi care sunt martori. Nu există termenul de naş şi fin", a spus Dragnea.

El a adăugat că o cunoaşte pe Sevil Shhaideh de 15 ani, iar la căsătoria acesteia a fost martor alături de alte persoane.