Evenimentul Zilei > Politica > Cine câștigă lupta pentru Primăria Capitalei. Cum arată datele IRSOP
Cine câștigă lupta pentru Primăria Capitalei. Cum arată datele IRSOP

Cine câștigă lupta pentru Primăria Capitalei. Cum arată datele IRSOP

IRSOP a dat publicități un sondaj privind intenția de vot a bucureștenilor pentru Primăria Capitalei.

Lupta pentru Primărie va fi între Gabriela Firea, circa 45% şi Nicușor Dan în jur de 38%. Deocamdată nu există indicii care să sugereze că ierarhia s-ar putea inversa, susține IRSOP.

Procente:

Gabriela Firea 45%

Nicuşor Dan 38%

Viorel Cataramă 9%

Alţii 6%

Indecişi 2%

Potrivit IRSOP, Firea dispune de atuuri pe care Dan nu le va putea demonta prea uşor: baza ei de susţinători tradiţionali e mai extinsă şi mai loială decât electoratul care îl sprijină pe Dan, iar în comparaţia directă a calităţilor percepute, Firea are un avans de peste 10-12% faţă de Dan în aşteptările publicului că „va crea locuri de muncă”, „va fi preocupată de bunăstarea cetăţenilor” şi „va fi un primar bun”.

Același sondaj relevă că, în cazul în care ar candida la Primărie, Viorel Cataramă ar obţine azi în jur de 9% voturi în Bucureşti. Probabil că nu va putea să ajungă la vârf, dar ar putea influenţa raportul de forţe în favoarea lui Dan, pentru că va atrage mai mulţi alegători de la Firea decât de la Dan.

Cultura confrontaţională din politica românească erodează reputaţia tuturor liderilor politici, mai arată IRSOP.

,,Cota de încredere „mare” şi „foarte mare” în şefii de partide este între 5 şi 21%. Dar chiar şi cei care au încredere în lider nu agreează neapărat şi partidul său.

De exemplu, numai 60% din cei care au încredere în Ciolacu ar vota cu PSD, şi numai 40% din cei care au încredere în Ponta ar vota cu Pro România. Contează mult şi situaţia partidului.

Dacă partidul e necunoscut, cum e MPR, numai 6% din cei care au încredere în fondatorul său, Cataramă, ar vota şi cu partidul. Dacă un partid parcurge convulsii interne, cum e ALDE, numai 14% din cei care au încredere în Tăriceanu ar vota şi cu ALDE. Se anunţă o campanie mai agresivă ca de obicei”, se mai arată în sondajul IRSOP.

Pentru acest „Puls electoral” IRSOP a intervievat telefonic 440 persoane în vârstă de peste 18 ani din Bucureşti, în perioada 10-15 iulie a.c. Eşantionul este reprezentativ pentru întreaga populaţie cu drept de vot din Municipiul Bucureşti. Toleranţa de eşantionare este +/-4,6%. 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: