Pentru a mobiliza alegătorii la urne duminică, în contextul în care PDL îşi îndeamnă electoratul să stea acasă, USL nu se dă înapoi să dezinformeze. EVZ le demontează pe cele mai importante dintre acestea:
1. "Boicotarea" referendumului NU este o faptă penală, aşa cum susţine premierul Victor Ponta. Votul este un drept, nu o obligaţie. A nu te prezenta la vot este, de asemenea, o opţiune şi un mod de a transmite un mesaj clasei politice. Ca doctor în drept, Ponta ar trebui să ştie că articolul la care a făcut referire (52 din Legea Referendumului) se referă la acte de constrângere sau intimidare, nu la declaraţii politice, şi că, de altfel, PDL doar le recomandă votanţilor săi să stea acasă duminică, nu-i forţează să facă acest lucru.
În plus, dacă a îndemna oamenii să nu iasă la vot este o faptă penală, atunci la răspundere ar trebui traşi şi diverşi lideri PSD, în frunte cu Ion Iliescu, care, în toamna lui 2007, au spus extrem de clar că ei nu votează la referendumul pentru introducerea votului uninominal şi că îi sfătuiesc şi pe alţii să procedeze la fel.
2. România NU riscă nimic pe plan internaţional dacă un partid îşi îndeamnă alegătorii să stea acasă sau dacă referendumul nu va fi validat. Consecinţele ar putea să apară doar dacă ar exista suspiciuni de fraudare masivă. În 2007, România a avut două referendumuri invalidate, cel pentru demiterea lui Traian Băsescu (19 mai 2007) şi cel pentru introducerea votului uninominal (25 noiembrie 2007), fără niciun fel de ecouri externe.
3. Invalidarea referendumului NU este o lovitură de stat. Dacă referendumul nu este validat, instituţiile statului de drept nu sunt puse prin nimic în pericol.
4. O altă acuzaţie aberantă este aceea de nerespectare a deciziei CCR privind majoritatea de peste 50% pentru validarea referendumului. Nu este treaba PDL să asigure majoritatea la acest referendum. În plus, nici decizia Curţii, nici Legea referendumului nu prevăd o obligaţie a unui partid, a populaţiei sau a altei entităţi de a asigura cvorumul.
5. Dacă referendumul este invalidat, Băsescu revine la Cotroceni. Temându-se de un eşec duminică, USL a început deja să spună că, dacă referendumul este invalidat, atunci este irelevant şi Băsescu nu are temei să revină la Cotroceni.
De fapt, prin neprezentare, se invalidează demersul de demitere a şefului statului, care, ca urmare, îşi reia funcţia.
Şi la precedentul referendum, în 2007, Traian Băsescu a revenit la Cotroceni nu pentru că 74% dintre români au votat împotriva demiterii sale, ci pentru că referendumul de demitere a fost invalidat, întrucât la urne s-au prezentat doar 44% dintre alegători.
9,1 milioane de români ar trebui să iasă la vot pentru ca referendumul să fie validat
CITIŢI ŞI:

  • Strategiile murdare ale USL dezvăluite în stenogramele de campanie: "Să mărim numărul secţiilor de votare pentru atingerea pragului de prezenţă"
  • Câţi poliţişti vor asigura ordinea pe litoral în ziua referendumului
  •  Traian Băsescu: "Cei care nu se prezintă la vot sunt cei care nu susţin soluţia suspendării"
  • USL are guerillă digitală. "Postacii" lucrează 16 ore pe zi
  • BEC va face informări privind prezenţa la vot la orele 11.30, 15.30, 18.00, 21.00 şi 23.40
  • Dan Mihalache: Lovitura de stat a început odată cu decizia PDL de a boicota referendumul
  • Referendumul învrăjbeşte UDMR. Kelemen Hunor: Frunda a îndemnat la vot anti-Băsescu în nume propriu