Orașul Christchurch și două districte din Noua Zeelandă, situate pe Insula de Sud a statului, au declarat stare de urgență, așteptând trecerea ciclonului Gita. Mai multe zone ale țării au fost deja afectate de fenomenul meteorologic extrem, potrivit BBC.

 

 

Air New Zealand, compania națională aeriană, a anulat toate decolările și aterizările programate în capitala Wellington, care se află pe Insula de Nord. Mai mult, în Sud, zeci de școli și drumuri au fost deja închise, după ce Gita a ajuns, marți, deasupra zonei.

 

Autoritățile au avertizat locuitorii că rafalele de vânt ar putea atinge viteze de până șa 150 de km/h și că inundațiile sunt iminente.

 

În cursul nopții de marți și miercuri dimineață, districtele Gray și Buller de pe Insula de Sud vor fi și ele lovite de ciclon, declarând stare de urgență.

 

Având în vedere pericolul de inundații, oficialii din Noua Zeelandă le-au cerut cetățenilor să evacueze zonele joase.

 

Jacinda Ardern, prim-ministrul din Noua Zeelandă, a trimis militari către zonele în care se speculează că Gita va produce efecte grave. În plus, ea a asigurat cetățenii că Biroul Național de Apărare Civilă din capitală este pregătit pentru a interveni.

 

Marți, gradul de severitate atribuit Gitei a fost schimbat de la ”ciclon tropical” la ”furtună”, dar produce deja inundații în mai multe părți din Sud, provocând valuri de până la 7 metri.