Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > CHRISTIAN MITITELU: Suspans in Italia
CHRISTIAN MITITELU: Suspans in Italia

CHRISTIAN MITITELU: Suspans in Italia

Ce se intampla azi in Italia ar putea sa va sune cunoscut.

Fragilul guvern italian se clatina din nou. Ministrul de justitie Clemente Mastella, seful unui mic partid catolic centrist, a demisionat. E anchetat de procurori, impreuna cu sotia (sefa executivului din Campania), pentru trafic de influenta.

Dl Mastella, un traseist, fondator de minipartide, are o „mapa” morala, daca nu profesionala,  controversata. A obtinut portofoliul Justitiei dupa alegerile din 2006, castigate la limita de o coalitie eterogena de centru-stanga. Partidul sau e puternic doar in regiunea Neapole, dar are trei senatori. Supravietuirea guvernului Prodi depinde de ei.

Ministrul se declara ranit in onoare si afirma ca ar fi victima unui complot al „fractiunilor extremiste din magistratura”. Faptul ca declaratia sa a fost primita cu ovatii in parlament duce cu gandul la razboiul dintre politicieni si magistrati, care a produs o comotie pe scena politica italiana in deceniul trecut. 

Comotia nu a eliminat insa problema coruptiei. Mormanele de gunoi de la Neapole, rolul Mafiei in astfel de blocaje, sunt simptomatice. Justitia italiana functioneaza lent si unii observatori o considera politizata. Dar multi parlamentari se simt amenintati de perspectiva adoptarii unor reforme juridice radicale (spre deosebire de cele introduse sub Berlusconi, menite sa-l protejeze pe el).

Merita semnalat ca demisia dlui Mastella survine tocmai cand Curtea Constitutionala a validat trei propuneri de referendum in vederea schimbarii sistemului de vot. Actualul sistem proportional, (re)introdus de Silvio Berlusconi la Camera pentru a incurca opozitia, confera o influenta disproportionata partidelor mici. Daca se schimba sistemul, partidul dlui Mastella, care a obtinut doar 1,4% din voturi, risca sa nu mai intre in parlament, ca sa nu mai vorbim de guvern. Dl Mastella are interes sa provoace alegeri anticipate inainte de referendum.
Soarta guvernului se va decide la votul de incredere solicitat de premierul Prodi in parlament. A mai supravietuit in 31 de ocazii. De data asta nu va avea voturile dlui Mastella.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: