Povestea își are începuturile în 1976 când, în fața Sinagogii Mari din Tg. Cucu, a fost ridicat un obelisc în memoria victimelor Pogromului de la Iași. În 2001, Fundația Caritatea, a comunității evreiești, a primit un teren de 420 mp, situat pe strada Cucu 44 (strada Sinagogilor 9), parcelă dobândită prin reconstituirea dreptului de proprietate. Mare parte din monument se află pe acest lot de 420 mp.

În octombrie 2012, Fundația Caritatea a vândut cei 420 de metri pătrați. Cumpărător a fost SC Ringala Invest, unde Radu Sacagiu este administrator. Aproape imediat, tot în 2012, Sacagiu a solicitat Primăriei realizarea unui schimb de terenuri. Adică, el să cedeze parcela cu obeliscul, iar Primăria să-i dea la schimb o altă suprafață la câteva sute de metri depărtare, lângă actualul Palat de Justiție, unde mai avea alte terenuri. Practic, Sacagiu s-a folosit de o achiziție extrem de ieftină, cumpărând, în mod aberant, un monument istoric, pentru a obține de la Primărie un teren ultracentral, al cărui preț era exorbitant.

Fostul primar Nichita a refuzat schimbul, dar Chirica l-a acceptat în 2017: i-a dat lui Sacagiu fix terenul care îi lipsea lângă Palatul de Justiție pentru a construi un bloc pe 1.400 mp. Schimbul a fost pe zero lei, deși potențialul celor două terenuri este total diferit. Ieșenii i-au făcut monument lui Sacagiu, din banii lor, este concluzia colegilor de la „Reporter de Iași”.

 

Te-ar putea interesa și: