Întrebat ce i-au reproşat colegii în şedinţa de miercuri a PSD, edilul Iaşiului, Mihai Chirica, a răspuns că: „În primul rând, au adus în discuţie de fiecare dată lucruri false: că aş fi avut un atac direct împotriva Guvernului Grindeanu, că am încercat să provoc alegeri anticipate, că am fost provocatorul mişcărilor de stradă la Iaşi (…), că de fapt am cerut demiterea lui Dragnea, că am vrut să ies din linia partidului tocmai într-o manieră aproape spre trădare. Am auzit şi nişte chestii care pot fi gândite ca şi ilarităţi: că am avut sigla de partid pe afişul electoral de la alegerile locale mult prea mică faţă de vizibilitatea pe care trebuia s-o aibă partidul pe afişul meu şi din păcate asta am auzit-o de la un fost ministru al Educaţiei, lucru care m-a făcut să cred că sunt într-un film în care poţi şi râde şi plânge în acelaşi timp”, potrivit rfi.ro.

Chestionat cum se poate reabilita PSD, mai ales după scandalul cu OUG 13, Chirica a precizat că „În primul rând, aşa cum am spus şi atunci şi noi am şi trimis de la Iaşi un plan de măsuri, pe care i l-am propus preşedintelui Dragnea, era vorba despre comunicarea în interiorul partidului, dar şi înspre populaţia României, ca şi măsură a transparenţei şi chiar am mers mai departe, crearea unui portal în care actele normative ce urmează a fi aprobate să fie întâi iniţiate în spaţiul public, apoi după aprobare din nou să poţi să le accesezi printr-un abonament gratuit şi mai departe chiar să primeşti şi publicaţia Monitorul Oficial, astfel încât fiecare roman să fie convins că acolo se petrec lucrurile în regulă, nu este nici scump şi nici măcar un efort extraordinar de mare. A doua chestiune ar fi legată de democratizarea reală a partidului, prin lăsarea liderilor să se pronunţe nu sub presiunea unor eventuale finanţări sau unor protecţii pe liste în competiţii electorale. Deschiderea partidului către tineri, către organizaţiile de tineret, pentru că viitorul unui partid se clădeşte în special pe organizaţiile de tineret, de acolo pornesc viitorii lideri ai partidului, de acolo pornesc viitoarele ideologii în interiorul clasei politice a unui stat. Prin urmare, trebuie o deschidere totală şi extraordinar de profundă faţă de tânăra generaţie. Are această şansă, pentru că voci ca mine mai sunt, l-aţi văzut şi pe Cătălin Ivan şi pe alţi europarlamentari, oameni care în afara unor performanţe politice, pot să-şi aducă în luptă şi elemente de moralitate, de integritate şi poate chiar de viziune puţin mai performantă faţă de viitorul acestui partid.

Întrebat dacă va mai fi o voce critică, după sancţiunile primite, primarul Iaşiului a subliniat că „Nu mă dezarmează şi nu trebuie să dezarmeze pe nici unul dintre colegii mei, ceea ce de altfel eu am promovat şi în interiorul organizaţiei pe care am condus-o la nivel judeţean, ca şi măsură a progresului, pentru că o voce critică de multe ori te poate aduce cu picioarele pe pământ. Şi eu am avut foarte multe decizii pe care mi le-am schimbat din timp, întrucât colegi de-ai mei, consultanţi de-ai mei au propus alte variante mult mai aproape de normalitatea momentului în care eu trebuia să iau o anumită decizie. Prin urmare, critica nu trebuie să sperie pe nimeni, critica trebuie să fie constructivă, fără atac la persoană sau fără interese ascunse, ceea ce eu am vrut să promovez de la început.”

Conducerea lărgită a PSD a decis, miercuri, să îl demită din funcţia de vicepreşedinte central al partidului pe primarul Iaşiului, Mihai Chirica, pentru criticile sale la adresa partidului pe fondul OUG 13.