Evenimentul Zilei > Economie > Chinei i-a priit COVID-ul: Prosperă pe cadavrul economiei mondiale
Chinei i-a priit COVID-ul: Prosperă pe cadavrul economiei mondiale

Chinei i-a priit COVID-ul: Prosperă pe cadavrul economiei mondiale

China, țară aflată la originea pandemiei de COVID care a pus pe butuci economia mondială într-un singur an, este marele câștigător al lui 2020.

Chinei i-a priit COVID-ul pe care tot ea l-a provocat. Biroul Național de Statistică de la Beijing a anunțat luni că PIB-ul a crescut în trimestrul al IV-lea cu 6,5%. Această cifră depășește prognoza inițială de 6,2%, scrie Bloomberg.

Per total an 2020, economia Chinei a crescut cu 2,3%.

Astfel, China este singura economie importantă din lume care a înregistrat creștere anul trecut.

Evident, datele trebuie luate cu multă precauție, dat fiind că au fost calculate în doar două săptămâni de la sfârșitul anului. O performanță nereușită de nici o altă țară din lume.

Este foarte probabil ca ele să fi fost binișor umflate de propaganda comunistă.

Creșterea economică chineză a fost favorizată de o relansare bugetară și monetară record, arată statistica. Aceasta a stimulat investițiile în infrastructură și imobiliare.

După ce întreprinderile din China și-au redeschis porțile, la sfârșitul pandemiei, creșterea a fost stimulată de cererea externă.

Este vorba în special echipamente medicale și dispozitive pentru muncă la domiciliu. Pe care alte țări nu le-au putut produce, din cauza restricțiilor dictate de propriile guverne.

Restricțiile din majoritatea țărilor de pe glob au dus la o creștere fără precedent a comenzilor pentru industria chineză. Ceea ce a reprezentat un suflu vital pentru întreaga economie.

„Trimestrul IV pare să arate că economia a încheiat anul pe calea cea bună, industria merge bine.”

Declarația îi aparține lui Cui Li, responsabil cu macro-cercetarea la CCB International Holdings din Hong Kong.

Rata șomajului a rămas neschimbată în decembrie, la 5,2%.

Per total an 2020, investițiile în bunuri cu folosință îndelungată au crescut cu 2,9%. Investițiile în imobiliare au crescut și ele cu 7%.

Chinei i-a priit COVID-ul

Ning Jizhe, șeful Biroului Național de Statistică, a declarat că economia „și-a revenit constant” anul trecut. El a adăugat însă că „evoluția dinamicii epidemice și a mediului extern au ridicat numeroase incertitudini”.

Cifrele peste așteptări privind Produsul Intern Brut au fost anunțate la doar câteva zile după un alt mare anunț. China a raportat cel mai mare excedent comercial lunar înregistrat vreodată în decembrie. Acesta a fost alimentat de trei luni consecutive de creșteri cu peste 10% ale exporturilor.

În decembrie, creșterea exporturilor a atins 18%, în raport cu luna decembrie a anului 2019.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.