Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Crahul COVID va fi mai catastrofal decât Republica de la Weimar
Crahul COVID va fi mai catastrofal decât Republica de la Weimar

Crahul COVID va fi mai catastrofal decât Republica de la Weimar

Nu s-au stins bine urările de Anul Nou, că două cucuvele sanitare, ne-au retezat scurt speranțele: 2021 nu va fi mai bun!

„Intrăm în al doilea an (de pandemie), ar putea fi chiar mai greu, ținând cont de dinamica transmisiei și de anumite probleme pe care le constatăm”, a declarat pe 13 ianuarie Mike Ryan, responsabilul pentru urgențe al Organizației Mondiale a Sănătății.

Maria van der Kerkhove, responsabil tehnic al OMS pentru COVID-19, a avertizat și ea cu aceeași ocazie:

„După vacanțe, în unele țări, situația se va agrava înainte de a se ameliora.”

Dacă vi se pare că această frază ascunde un licăr de speranță, vă înșelați. Pentru că van der Kerkhove s-a grăbit să adauge:

„Mă tem că vom rămâne în acest model de creștere – scădere, creștere – scădere…”

În aceeași fatidică zi de 13 ianuarie, ministrul adjunct britanic al Sănătății, Jonathan Van-Tam, șeful grupului de combatere a COVID-19, a fost și mai sumbru.

Întrebat de The Sun dacă vaccinarea în masă va aduce sfârșitul pandemiei, Van-Tam a răspuns:

„Nu cred că omenirea va reuși vreodată să mai scape de acest virus.”

Întrebat de ce „se vorbește despre restricții pentru iarna viitoare”, din moment ce guvernul Boris Johnson a promis că toți britanicii vor fi vaccinați până în toamnă, Van-Tam a răspuns:

„Cred că virusul va continua să se schimbe, iar boala a dat deja semne în acest sens. Virusul va rămâne printre noi în viitorul previzibil. La fel ca gripa.”

Jonathan Van-Tam a sugerat că această campanie de imunizare este doar începutul, evocând un ciclu nesfârșit de vaccinări:

„Nu pot să vă spun cât va dura protecția vaccinului. Avem speranța că ar putea fi pentru un număr bun de luni, poate câțiva ani.  Dar încă nu putem spune.”

Și a adăugat:

„Dacă virusul continuă să se schimbe, va veni un moment când va trebui să schimbăm vaccinurile.”

În fine, la întrebarea capitală, dacă oamenii își vor putea relua viața normală după vaccinare, răspunsul lui Van-Tam a venit ca un cui în coșciug:

„Categoric nu! Nu știm dacă vaccinurile sunt eficiente în prevenirea transmisiei.”

Și profesorul a înfipt pironul până la capăt:

„Restricțiile se aplică în continuare. Vaccinaților și nevaccinaților.”

Să recapitulăm:

  • Vaccinarea actuală nu va aduce revenirea la viața normală – masca, distanțarea și celelalte restricții vor rămâne pentru „viitorul previzibil”;
  • Vaccinarea nu va aduce nici măcar o amelioare a situației: vom continua să alternăm carantinele cu relaxările, ca omul de la munte;
  • Cei vaccinați vor continua să fie supuși acelorași restricții cu cei nevaccinați;
  • Deși inutilă, după cum se vede, vaccinarea va continua la nesfârșit.

Naivii care nu văd dincolo de elasticul măștii și nu au sesizat sforile groase ale urzelii ar trebui să fie șocați. Să se dezmeticească. Mă tem, însă, că se vor resemna, punând botul mascat pe labe. Pentru aceștia, articolul se oprește aici.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE