China vrea să-şi producă alimentele în România, cu chinezi
- Adam Popescu
- 8 noiembrie 2010, 12:54
Investitorii chinezi sunt interesaţi să dezvolte proiecte în România, în special în industrie, infrastructură, sectorul energetic sau cel alimentar.
Exportatorii români caută soluţii pentru a-şi consolida poziţia pe piaţa chineză. Investitorii chinezi au deja proiectele definitivate pentru a derula afaceri în România, însă se lovesc de birocraţie.
''Chinezii sunt foarte necăjiţi de reacţia autorităţilor române, de modul în care tratează proiectele lor'', a declarat secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, la lansarea Strategiei Naţionale de Export.
Unul dintre sectoarele pe care le au în vedere investitorii chinezi este cel alimentar, în contextul în care statul asiatic are cea mai mare număr de locuitori din lume, iar resursele alimentare sunt reduse.
''China are un potenţial redus în sectorul alimentar, iar nevoiel de consum sunt imense. De aceea, vor să vină în România să producă. Cel mai probabil, forţa de lucru va fi asigurată de chinezi, deoarece românii nu ar accepta să lucreze pe salarii la fel de mici'', a adăugat Mihai Ionescu.
Exemplu oriental
Statul Qatar va cumpăra teren în Ucraina şi Argentina pentru a cultiva cereale, valoarea contractelor fiind estimată la aproximativ 200 de milioane de dolari.
Emiratul importă 95% din alimentele pe care le consumă locuitorii săi, iar rezervele de apă dulce îi ajung pentru două zile. Astfel, acordurile cu cele două state îi va asigura siguranţa energetică, a declarat Mahendra Shah, şeful Programului Naţional privind Securitatea Alimentară a statului Qatar, citat de Reuters.
În 2008, autorităţile au alocat un miliard de dolari pentru înfiinţarea unei companii care să se ocupe de asigurarea siguranţei alimentare, Hassad Food, după ce preţurile alimentelor au crescut foarte mult. Anul acesta, emiratul va investi între 500 şi 700 de milioane de dolari, pentru finanţarea proiectelor agricole.
Statul arab caută să încheie parteneriate cu state dispuse să exporte către Qatar cel mult 40% din propria producţie agricolă. Astfel, emiratul îşi va asigura necesarul de consum, iar fermierii din ţările partenere vor beneficia de investiţii substanţiale, a mai spus oficialul. (Simona Diaconu)