Editura Evenimentul si Capital

China, SUA şi Turcia mută în R. Moldova, în detrimentul Rusiei. Chişinăul, locul în care se ciocnesc patru „plăci tectonice” geopolitice

Autor: | | 0 Comentarii | 6009 Vizualizari

Chişinăul a devenit poligon de încercare geopolitică. Poziţia geografi că face ca Republica Moldova să devină zona în care se ciocnesc trei Puteri mondiale şi una regională: Rusia, SUA, China şi Turcia. În ultima perioadă, România aproape că a fost eliminată din peisaj.

Noile mișcări geopolitice au efecte vizibile. Astfel, Republica Moldova a devenit poligon de încercare nu numai pentru Rusia, ci și pentru SUA și China. Iar Turcia nu se lasă mai prejos. În ultima perioadă, atât Beijingul, cât și Washingtonul, încearcă să mute cât mai avantajos pe tabla de șah a politicilor globale, Chișinăul reprezentând doar unul dintre careurile pe care Rusia nu vrea să le cedeze.

SUA vor coopera cu Republica Moldova în lupta contra amenințărilor hibride, inclusiv în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor. Subiectul a fost discutat săptămâna trecută, în cadrul unor întrevederi dintre președintele Parlamentului R.M. Andrian Candu cu un grup de senatori americani, condus de Richard Burr. Andrian Candu le-a vorbit senatorilor SUA despre soluțiile autorităților pentru consolidarea statului de drept și asigurarea securității cetățenilor Republicii Moldova. Șeful Legislativului a amintit despre pachetul legislativ pentru securizarea spaţiului informaţional.

Un alt subiect discutat a vizat cooperarea între Moldova, Georgia și Ucraina, pentru promovarea unor politici comune de securitate și fortificarea poziției pe arena internațională. În septembrie, președintele Parlamentului a avut mai multe întrevederi cu senatori și congresmeni SUA în timpul vizitei la Washington. Tot atunci, în Senatul Statelor Unite a fost înregistrată o rezoluție în susținerea Republicii Moldova.

SUA au trimis un nou ambasador

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a prezentat copiile scrisorilor de acreditare la Ministerul de Externe de la Chişinău și a avut o întrevedere cu ministrul Tudor Ulianovschi. Cei doi au au efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual şi perspectivele dezvoltării relaţiilor moldo-americane, subliniind importanţa intensificării dialogului strategic bilateral, aprofundării cooperării comercial-economice, precum și extinderii colaborării în alte domenii de interes reciproc. Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, a vorbit în limba română şi a postat o înregistrare video pe Facebook. Ambasadorul s-a prezentat cetăţenilor Republicii Moldova, după ce a sosit la Chișinău, împreună cu familia.

China investeşte în Armata Naţională a Republicii Moldova

Republica Moldova şi Republica Populară Chineză îşi vor intensifica cooperarea în domeniul Apărării, prin identificarea unor noi proiecte benefice pentru ambele armate. Decizia a fost luată în cadrul întrevederii Ministrului Apărării Eugen Sturza cu ambasadorul Chinei în R. Moldova, Zhang Yinghong. Cei doi oficiali au trecut în revistă colaborarea bilaterală pe segment militar, cu accent pe două domenii prioritare cum ar fi: programele de asistenţă şi instruirea militară.

Eugen Sturza a apreciat asistenţa logistică, acordată Armatei Naţionale - loturi de unităţi de transport de logistică si medicale, tehnică de calcul şi comunicaţii, echipamente pentru conferinţe video, staţii de purificare a apei şi utilaj medical, a căror valoare este de 18 milioane yuan (30 milioane lei moldoveneşti). Totodată, ministrul Sturza a mulţumit Guvernului Chinei pentru cele 25 de burse oferite militarilor moldoveni în instituţiile de învăţământ de profil.

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI