Evenimentul Zilei > International > China se joacă de-a războiul în Marea Chinei de Sud
China se joacă de-a războiul în Marea Chinei de Sud

China se joacă de-a războiul în Marea Chinei de Sud

Beijing: Forțele Aeriene Chineze au efectuat o nouă rundă de exerciții în Marea Chinei de Sud și în Pacificul de Vest, conform unei declarații de duminică a Ministerului Apărării de la beijing. Oficialii chinezi s-au referit la astfel de exerciții ca fiind ”cea mai bună pregătire de război”.

China se află în plin program modernizare militară, supravegheat de președintele Xi Jinping. Acesta pune un puternic accent pe forțele sale aeriene și pe marină, industria de apărare a Chinei producând în prezent avioane militare cu tehnologie stealth și portavioane.
 
China insistă asupra faptului că nu are nicio intenție ostilă, dar exercițiul de forță de pe căile navigabile din Marea Chinei de Sud și în apropierea Taiwanului au neliniștit oficialitățile din regiune și de la Washington.
În declarația de presă dată de forțele aeriene chineze, se precizează că aeronave de tip H-6K, precum și avioane de vânătoare de tip Su-30 și Su-35, printre alte aparate de zbor, au efectuat patrule de luptă deasupra Mării Chinei de Sud, precum și exerciții în Pacificul de Vest, după ce au trecut peste strâmtoarea Miyako, aflată între două insule japoneze din sudul Arhipelagului Nipon.
Într-o operațiune bazată pe "libertatea de navigație", un distrugător al marinei americane a ajuns vineri la 12 mile marine de o insulă artificială ridicată în Marea Chinei de Sud, provocând reacții de condamnare din partea Chinei, care are pretenții asupra celei mai mari părți din calea navigabilă strategică.
Trimiterea avioanelor de vânătoare de tip Su-35 în Marea Chinei de Sud își propune să contribuie la creșterea capacității forțelor aeriene de a lupta departe pe mare, se afirmă în declarația postată de Forțele Aeriene pe micro-blogul lor.
Zborul de peste strâmtoarea Miyako, care se situează în nord-estul insulei auto-guvernate Taiwan, pe care China o consideră teritoriu propriu, este în concordanță cu dreptul și practica internaționale, se mai afirmă în aceiași postare.
"Exercițiile Forțelor Aeriene sunt repetiții pentru viitoarele războaie, fiind cea mai directă pregătire de luptă", conform aceleiași surse.