Oficialii de la Beijing au îndreptat un tir al acuzațiilor către NATO. Și asta după ce, luni, la summitul Alianţei Nord-Atlantice, s-a făcut referire la o provocare sistemică ce este reprezentată de regimul comunist. Reacția de la Beijing a venit imediat, iar administrația președintelui Xi Jinping a spus că „teoria amenințării chineze” este una exagerată.

China, reacție vehementă, după ce liderii NATO au acuzat că această țară devine o amenințare din ce în ce mai mare

Într-un comunicat, ambasada Chinei pe lângă Uniunea Europeană (UE) a acuzat NATO că dă dovadă de o mentalitate de război rece şi că încearcă să creeze artificial confruntări. Luni, la încheierea summitului de la Bruxelles, liderii ţărilor NATO şi-au manifestat preocuparea faţă de Rusia, dar şi faţă de China.

„Ambiţiile declarate ale Chinei şi comportamentul ei hotărât reprezintă provocări sistemice pentru ordinea internaţională bazată pe reguli şi în domenii de importanţă pentru securitatea Alianţei”, au spus aliaţii.

Conform ambasadei chineze, expresia provocare sistemică calomniază dezvoltarea paşnică a ţării, care dispune de 20 de ori mai puţine focoase nucleare decât membrii NATO. China este întotdeauna angajată în favoarea unei dezvoltări paşnice, a scris ambasada chineză. „Nu reprezentăm o provocare sistemică pentru nimeni, dar dacă cineva va dori să reprezinte o ‘provocare sistemică’ pentru noi, nu vom rămâne indiferenţi”, au mai afirmat reprezentanții Chinei, conform Agerpres.

Jens Stoltenberg a încercat să îndulcească tonul la final

Norvegianul Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO,  a încercat să atenueze, luni, efectul declaraţiei finale făcute la finalul summitului. „China nu este adversarul nostru, duşmanul nostru. Dar noi trebuie să facem faţă provocărilor puse de China pentru securitatea noastră”, a precizat Jens Stoltenberg.

„Rusia şi China caută să ne divizeze, dar alianţa noastră este solidă. NATO este unită şi Statele Unite s-au întors”, a afirmat Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA) în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o luni.