Raportul, care urmează să fie publicat miercuri online, este redactat de China Tribunal, un grup de jurişti şi cercetători care se prezintă drept un „tribunal independent”, înfiinţat de Coaliţia Internaţională pentru Stoparea Abuzului Transplantului în China (ETAC).

Acest „tribunal independent” declară în unanimitate, şi dincolo de orice îndoială rezonabilă, că recoltarea forţată de organe de la deţinuţii politici este practicată de mult timp în China şi implică un număr foarte mare de victime,relatează AFP, citat de Agerpres.

Condus de avocatul britanic Geoffrey Nice, grupul susţine că adepţii Falun Gong sunt 'probabil' sursa de aprovizionare pentru aceste prelevări forţate.

China Tribunal îşi sprijină concluziile pe numărul de transplanturi de organe şi timpul de aşteptare extraordinar de scurt în China, incompatibile, în opinia grupului, cu capacităţile unui sistem bazat pe donarea de organe.

Adepţii Falun Gong, o mişcare interzisă în China din 1999, denunţă cu regularitate aceste practici şi susţin că sunt victime.

De asemenea, China Tribunal îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia musulmanilor uiguri, victime ale 'persecuţiei' şi ale 'testelor medicale', care ridică, de asemenea, temeri cu privire la recoltarea forţată de organe.

China a negat în repetate rânduri acuzaţiile de prelevări forţate de organe de la deţinuţii politici. 
„Sperăm că poporul britanic nu se va lăsa înşelat de aceste zvonuri”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului chinez înainte de publicarea raportului.