Este vorba despre represiunea manifestaţiei din Piaţa Tiananmen din Beijing, în 1989, când armata a împușcat sute sau mii de studenți ieșiți în stradă pentru a protesta.

Ministrul Apărării din a declarat că decizia armatei de a trage în poporul pe care a jurat să îl apere a fost o decizie „corectă”, invocând „stabilitatea” ţării de atunci, potrivit Reuters şi France Presse, citate de Agerpres. 

„Acest incident a fost o turbulenţă politică şi guvernul central a luat măsuri pentru a opri această turbulenţă, ceea ce a fost o politică corectă” care a trebuit adoptată, a declarat generalul Wei Fenghe, în timpul unui discurs la forumul de securitate Shangri-La Dialogue (SLD) la Singapore. 

Este ceva foarte rar ca oficiali ai guvernului din China să recunoască evenimentele din 4 iunie 1989, în timp ce referirile la ele sunt puternic cenzurate în China, mai notează Reuters. 

„Toţi sunt preocupaţi de Tiananmen după 30 de ani”, a mai spus Wei Fenghe în discursul său în faţa miniştrilor apărării, militarilor de rang înalt şi experţilor. 

„Aceşti 30 de ani au dovedit că țara a trecut prin schimbări majore”, a mai spus generalul, care a adăugat că datorită acţiunii guvernului „China se bucură de stabilitate şi dezvoltare”. 

Declarația șefului Apărării de la Beijing vine cu puțin timp înainte de comemorarea a 30 de ani de la aceste proteste înăbușite în sânge. Pe 4 iunie 1989, trupele chineze au deschis focul contra studenţilor care manifestau împotriva regimului comunist.

Nu se știe exact care a fost numărul martirilor pentru libertate din acel moment, întrucât China nu a prezentat niciodată un bilanţ final al morţilor, dar grupurile pentru apărarea drepturilor omului şi martori ai evenimentelor din Piața Tienanmen afirmă că sute, sau chiar mii de oameni au fost ucişi. 

La acea vreme, regimul comunist din China a acuzat că protestatarii sunt „contrarevoluţionari” care încearcă să răstoarne partidul. 

Masacrul din Piața Tienanmen nu va fi comemorat oficial nici de partidul unic din China, ce comunist, și nici de guvern.