Evenimentul Zilei > International > China îl acuză pe Trump că alimentează un nou Război rece ca să câștige alegerile
China îl acuză pe Trump că alimentează un nou Război rece ca să câștige alegerile

China îl acuză pe Trump că alimentează un nou Război rece ca să câștige alegerile

Revista americană Forbes, ca de altfel și alte organe de presă din Statele Unite, relatează că „Trump sugerează amânarea alegerilor”.

Revista subliniază că, „joi, președintele Trump, altminteri un vajnic adversar al votului prin poștă, a dat de înțeles că ar amâna alegerile prezidențiale din noiembrie – un lucru pe care el însă nu are autoritatea să îl hotărască”.

Motivul invocat nu este însă coronavirusul, ci eventuala generalizare a votului prin poștă – decizie care, în opinia sa, ar face ca alegerile „să fie cele mai incorecte și mai frauduloase din istorie”.

O altă publicație americană, The New York Times, afirmă că, „evoluând prost în sondajele din ultima vreme, sugestiile președintelui despre alegeri nu au nicio bază”.

Potrivit aceluiași ziar, „printr-un mesaj pe Twitter, Trump a spus că votul ar trebui amânat, cităm, ‘până când oamenii vor putea vota ca lumea, adică în securitate și siguranță’”.

Dar Statele Unite au dilemele lor și în alte privințe. Aflat în Germania, ministrul chinez de externe, Wang Yi, afirmă că „Statele Unite sunt cel mai mare distrugător al ordinii mondiale”, după cum relatează oficiosul chinez China People’s Daily.

Iar, la Londra, ambasadorul Chinei în Marea Britanie, Liu Xiaoming, a acuzat Statele Unite că „alimentează un nou Război Rece din cauză că anumiți politicieni caută un țap ispășitor ca să-și sporească sprijinul la alegerile prezidențiale”. Ziarul american The Washington Post lămurește însă lucrurile, titrând: „Nu există niciun Război Rece cu China, și dacă ar fi, noi tot nu l-am câștiga”.

Sursa: Rador