În SUA, Pentagonul înghite în sec. J-20 este mândria armatei chineze și răspunde cu vârf și îndesat „diamantului american” F-22 Raptor, intrând recent în posesia Armatei de Eliberare a Poporului din China și având „capabilități de luptă complete”, anunță Live Science.

 

 

Aeronava chineză, la fel ca și modelul american, folosește o carcasă de formă specială, compusă din materiale avansate, pentru a minimiza șansele de a fi detectată de radare. În acest context, J-20 a fost subiectul multor dezbateri și speculații, având în vedere misterul care îl înconjura.

 

Totuși, pare că americanii pot respira ușurați, cel puțin deocamdată. Deși avioanele au fost construite pentru a funcționa cu forța motoarelor WS-15, de același calibru cu aparatura americană, South China Morning Post a obținut informații de la surse apropiate proiectului care aruncă dubii asupra performanței aeronavelor.

 

Se pare că, în anul 2015, un motor WS-15 a explodat în timpul unui test, indicând o defecțiune a ventilatorului necesar pentru răcire. Din aceste motive, avioanele J-20 vor fi echipate cu motoare de generația a doua, WS-10B, care, chiar și cu ultimele modificări, nu se pot compara cu acelea din interiorul F-22 Raptor.

 

Prin construirea avioanelor J-20, China intră în rând cu celelalte state care și-au construit avioane de luptă cu tehnologie stealth de generația a cincea. Aceste state sunt SUA, care are F-22 Raptor, dar și mult așteptatul și criticatul F-35, și Rusia, care a dezvoltat Suhoi T-50 PAK-FA.