Evenimentul Zilei > Actualitate > Cheia aluneca in Aries

Cheia aluneca in Aries

Peste 20 de case din localitatea clujeana Cheia sunt afectate de alunecari de teren, iar trei dintre ele, din care una locuita, sunt in pericol de prabusire.

Situatia a fost prezentata ieri de primarul comunei Mihai Viteazu (de care apartine administrativ Cheia), Ioan Zeng, care a solicitat sprijinul autoritatilor judetene si guvernamentale.

„Alunecarile de teren au inceput in anii ’70, din cauza exploziilor necontrolate la cariera de piatra din apropiere. Atunci s-a desprins solul de pe stanca si apoi au inceput si infiltratiile de apa. Dupa revolutie, cariera a fost cumparata de firma Rigips. In ultimii ani, alunecarile s-au accentuat, oamenii au tot facut reclamatii si au mai primit despagubiri”, ne-a explicat Zeng.

Acesta a instiintat, la inceputul toamnei, autoritatile judetene si centrale, care i-au solicitat sa finanteze o expertiza tehnica si un studiu geologic. „Noi nu avem bani la primarie pentru asemenea studii, asa ca am ramas cumva la mana Rigips, pe care il consider raspunzator indirect pentru aceste alunecari. Adica, alunecarile sunt naturale, dar amplificate de exploziile din cariera”, a precizat primarul.

Potrivit acestuia, Rigips a comandat un studiu de masuratori inclinometrice in valoare de 50.000 de euro, care se afla in desfasurare. Reprezentantii Rigips nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

La solicitarea primarului, prefectul de Cluj, Calin Platon, a anuntat ca va solicita guvernului sumele necesare studiilor care sa determine cauzele exacte ale alunecarilor de teren, precum si previziunile. In caz extrem, se poate ajunge la stramutarea unor gospodarii.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: